Kopřivové recepty
Jste často unavení? Trpíte nedostatkem železa v těle? Bolí vás klouby? Nemůžete spát? Pomocníkem při všech uvedených problémech může být (možná pro někoho kupodivu) kopřiva.
Zkuste si na jaře hned, jakmile se objeví mladé kopřivy, natrhat dostatek této byliny. Můžete ji použít pro přípravu čaje, šťávy, „špenátu“, nebo třeba polévky.
Proč byste to měli dělat? Třeba kvůli nastartování těla po zimě, pro doplnění potřebného železa… Zkrátka kvůli svému zdraví.
Jak jsme již psali v tomto článku, kopřivu můžete sbírat vlastně až do zimy. Nechejte se tedy od jara do podzimu inspirovat našimi recepty na kopřivové dobroty.
Kopřivová šťáva na nízký obsah železa
- šálek vody
- hrst mladých koncových výhonků kopřiv
- šťáva z půlky citrónu
- med
Kopřivy rozmixujeme s vodou. Přecedíme, přidáme šťávu z citrónu a med dle chuti. Užíváme 2x denně jednu lžičku před jídlem.
Čaj proti revmatismu
Kopřivu zalijeme vroucí vodou a necháme 10 minut luhovat. Pijeme 4 - 6 šálků denně.
Tinktura proti nespavosti
- 100 g čerstvých kopřiv
- 750 ml vody
- 250 ml 8% octa
Kopřivu zalijeme vroucí vodou a necháme luhovat do zchládnutí. Poté zalijeme octem. Vlasy přeléváme teplým nálevem každý večer po dobu 10 dnů.
Špenát z mladých kopřiv
- 750 g kopřiv
- 1 ks cibule
- 50 g máslo
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce sádlo nebo olej
- sůl, pepř mletý
- 2 lžíce sladké smetany
- muškátový květ
- na zahuštění špaldovou mouku (nebo jinou)
- zeleninový vývar
- 1 - 2 vejce k zahuštění
Listy nebo špičky velmi mladých kopřiv omyjte a krátce povařte v 1 litru osolené vody. Uvařené kopřivy nechte okapat na sítu, poté rozsekejte nožem. Na sádle nebo oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, vložíme posekané kopřivy, mírně podlijeme vývarem, přidáme česnek rozetřený se solí, pepř a muškát a dusíme pod pokličkou doměkka. Měkké kopřivy zahustíme máslovou jíškou, přidáme smetanu, necháme přejít varem. Nakonec vmícháme rozkvedlaná vajíčka dle potřeby. Podávejte s bramborem nebo bramborovým knedlíkem a vejcem natvrdo.
Kopřivová polévka
- 500 ml zeleninového vývaru
- 50 g másla
- brambory
- cibule
- mladé kopřivy
- pepř, sůl
- 2,5 dl 33% smetany
Na rozpuštěném másle necháme zpěnit oloupanou a drobně nasekanou cibuli. Přidáme nahrubo nakrájené brambory a spolu s kopřivami vložíme do kastrolu, zalijeme vodou, přivedeme k varu, a vaříme doměkka. Poté rozmixujeme, přidáme česnek, zjemníme smetanou a dochutíme solí.
(mš)
Komentáře (0)
K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!
Přidat komentář