Med, sirup, čaj i salát z pampelišek
Před týdnem jsme možná některé z vás přesvědčili, že pampeliška není jen plevel, ale především zdravá bylina, která může pomoci s různými neduhy. Dnes se s vámi podělíme o vyzkoušené recepty z této žluté krásky.
Kdo by neměl rád vodu ochucenou šťávou nebo čaj s medem. Tentokrát ale nemusíte spoléhat na klasiku od včel a můžete si vyrobit med či sirup z pampelišek. Zmiňovanou rostlinku využijeme také v čaji, salátu i alkoholu jako lék. Jak na to?
Pojďte si pročíst naše recepty:
Pampeliškový sirup za studena
1 litr květů pampelišky (cca 1000 květů)
500 g cukru třtinového
citron
Do zvolené nádoby dáváme střídavě květy, na ně položíme dva plátky citronu a zasypeme stejnou vrstvou cukru. Každou vrstvu mírně stlačíme. Takto pokračujeme, dokud není sklenice plná (končí se cukrovou vrstvou). Sklenici uzavřeme a necháme odležet, tak na 2-3 týdny, ale klidně i déle. Cukr se postupně rozpouští a mísí se s výtažkem z bylin.
Když je proces u konce, přecedíme vše přes plátýnko, nebo plínu, pořádně vymačkáme, nalijeme do lahviček a uchováváme v chladu.
Pampeliškový sirup
4 hrsti pampelišek
1 l vody
1 kg cukru třtinového
citron
Pampelišky vsypeme do vody spolu s citronem a pomalu přivedeme k varu. Chvilku povaříme a odstavíme z ohně, necháme přes noc luhovat. Na druhý den pampelišky scedíme a pořádně vymačkáme květy. Do šťávy přidáme cukr, opět dáme na oheň a pomalu provaříme, než se cukr rozpustí. Ještě teplé naléváme do vypláchnutých sklenic.
Pokud zalijeme sirup alkoholem, sirup může vydržet až do příští sezóny.
Pampeliškový med
2 l vody
citron
2 kg cukru
Postupujeme podobně jako u sirupu - vsypeme do vody květy spolu s citronem a pomalu přivedeme k varu. Povaříme tak 12- 15 minut, necháme přes noc luhovat.
Na druhý den pampelišky scedíme a pořádně vymačkáme květy. Do šťávy přidáme cukr a opět dáme na oheň, kde vaříme, než vše zhoustne (přibližně 2 hodiny).
Přelijeme do sklenic a používáme dle chuti.
Pampeliškový lék s alkoholem
3 hrsti čerstvých květů pampelišky
3 hrnky vody
38 - 40 % alkohol
Květy s vodou společně rozmixujeme, scedíme přes plátýnko a vymačkáme. Přidáme poloviční množství objemu alkoholu, zamícháme a přelijeme do tmavé láhve.
Užíváme jednu lžíci 15 minut před každým hlavním jídlem.
Pampeliškový čaj
2 lžičky drobně řezaného kořene
0,25 l vody
Kořen přelijeme vroucí vody. Necháme luhovat 15 minut. Pijeme vlažné.
Pampeliškový salát
I. varianta
Mladé pampeliškové listy pokrájíme najemno, smícháme s bílým jogurtem, přidáme nasekanou pažitku a podle chuti osolíme a opepříme. Zamícháme a můžeme podávat s chlebem nebo také jako přílohu k jídlům.
II. varianta
Mladé pampeliškové listy pokrájíme najemno, přidáme květy pampelišky. Ochutíme solí a pepřem, zalijeme kvalitním olivovým olejem (za studena lisovaný) a zakápneme citronem nebo balsamicem. Zamícháme a ... přejeme dobrou chuť.
Komentáře (0)
K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!
Přidat komentář