Otravný plevel, ozdoba, ale především bylinka - pampeliška

Otravný plevel, ozdoba, ale především bylinka - pampeliška image not found

Začalo typické "žluté" jarní období, kdy snad všechny louky, zahrady i městské parky zdobí nekonečné množství křiklavých hlaviček pampelišek. Na pohled nádherná rostlina představuje pro zahrádkáře nepříjemný plevel, pro bylinkáře a bylinkářky však nedocenitelného pomocníka!

Asi ani není třeba představovat tuto rostlinu dosahující výšky až 30 cm s podlouhlými listy, že? Vidíme ji prakticky kdekoliv od dubna do května - na loukách, polích, zahradách, trávnících před domem, kolem chodníku...

Zajímavá je však stará legenda pravící, že se pampeliška zrodila z prachu, který rozvířil ohnivý vůz boha Slunce.

Mléčná šťáva z pampelišek se ve středověku používala při zánětu očí, díky čemuž dostala rostlina své jméno (latinsky Taraxacum officinale, taraxis = zánět očí) od nejznámějšího arabského lékaře Avicenny.

 

Pomocník snad při všech nemocech

Pampeliška, neboli také smetánka lékařská, má mnoho mimořádných léčivých vlastností. Jde o univerzální bylinku, kterou můžeme využít snad na všechny neduhy:

  • Hořká chuť ji předurčuje k léčbě trávicího traktu, zvláště jater.
  • Zlepšuje i činnost žlučníku, slinivky břišní a střev.
  • Působí taky jako antibiotikum.
  • Čistí krev a podporuje tvorbu červených krvinek.
  • Snižuje krevní tlak a posiluje krevní oběh, a tím zlepšuje činnost srdce.
  • Její močopudné účinky odlehčují organismu, částečně rozpouštějí ledvinové i močové kameny a pomáhají při obezitě.
  • Její všestranné, velmi dobré léčivé účinky se příznivě projevují také při revmatu a cukrovce.

 

Co a proč z pampelišky používat?

První jarní lístečky pampelišky přidáváme do salátu, které nám po dlouhé zimě doplní potřebné vitamíny.

Kořen, který tak často trápí zahrádkáře, je u pampelišky nejúčinnější. Ten bychom měli sbírat na podzim, kdy začíná usychat listová růžice. Kořeny sušíme do té doby, dokud při přelomení nepřestane vytékat mléčná šťáva.

Užíváme samozřejmě také květy.

 

A jak tohle vše využijeme doma? O tom zase příště… Jen malé navnadění - těšit se můžete na med, sirup, čaje i saláty.

(mš)

Jak zpracováváte pampelišky vy? Stříkáte je chemií, nebo vyrábíte domácí medicínu? Podělte se s námi i se čtenáři, třeba v komentáři pod článkem!

Děkujeme.

 

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář