Léčivé sirupy, čaje i dobrota v těstíčku - to vše z jitrocele
O jitrocelu jsme se již zmiňovali před týdnem. Dnes vám přinášíme pár receptů, které si z této bylinky můžete vyrobit.
Asi nejznámější (i nejoblíbenější) medicína z jitrocele je sirup. Receptů na jeho výrobu je nespočet, spousta rodin má „ten svůj osvědčený“. My vám představíme tři námi prověřené receptury, vyberte si ten, který je vám nejpříjemnější. Lze je kombinovat se sirupem z tymiánu. Nezapomněli jsme ani na čaj, přidali jsme navíc také čaj proti kašli. A jako zajímavou tečku na závěr jsme zvolili jitrocelové listy v těstíčku. Pojďte na vše mrknout a doma vyzkoušet!
Jitrocelový sirup I.
- 3 plné hrsti listů čerstvého jitrocele (nebo i více)
- krystalický cukr dle potřeby (můžete použít i tmavý cukr nebo med)
Listy jitrocele omyjeme a pokrájíme na malé kousky.
Do čisté a vroucí vodou vymyté šroubovací sklenice pokládáme střídavě listy a cukr. Začneme jitrocelem, vytvoříme si asi centimetr silnou vrstvu, pak zasypeme cukrem, pak opět střídáme jitrocel, cukr atd. Opakujeme, dokud není sklenice plná, poslední vrstva je cukr nebo med.
Sklenici uzavřeme a necháme 10 dní stát na teplém místě (ne na přímém slunci). Cukr se rozpustí a vytáhne z jitrocele šťávu.
Pak přecedíme a vymačkáme všechnu šťávu z jitrocele.
Jitrocelový sirup II.
- 4 větší hrsti čerstvých jitrocelových listů
- 1 dcl vody
- 250 g medu
Jitrocel omyjeme, pak jj pokrájíme najemno, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přidáme med. Vaříme na mírném plameni tak dlouho, dokud se nevytvoří hustý sirup.
Ještě za tepla scedíme, dáme do uzavíratelné láhve a skladujeme v lednici.
Jitrocelový sirup III.
- 1 kg jitrocelových listů
- 2 citróny bez jadérek
- 2 kg třtinového cukru
- dva litry vody
Jitrocel pokrájejte, přelijte vodou a vařte asi 15 minut. Nechte přes noc vyluhovat, sceďte a do tekutiny přidejte kolečka oloupaného citrónu bez pecek a cukr. Vařte něco přes hodinu, občas promíchejte a ještě teplé plňte do sklenic, které uzavřete víčkem.
Jitrocelový čaj
- 1 vrchovatá čajová lžička listů
- (můžeme přidat i celé květní klásky se semeny)
Zalijeme ¼ litrem vody, jen spaříme a necháme krátce vyluhovat.
Tento čaj pomáhá při nemocech dýchacích cest, žaludku a při průjmu, při zánětu ledvin a močového měchýře. Lze použít také jako kloktadlo při bolení v krku.
Čaj proti kašli
Vše smícháme a opět zalijeme 1 vrchovatou čajovou lžičku směsi ¼ litrem vody. Jen spaříme a necháme krátce vyluhovat.
Jitrocelové listy v těstíčku
- jitrocel
- 2 vejce
- prášek do pečiva
- 30 g nastrouhaného tvrdého sýru
- 100 ml mléka
- 5 lžic mouky (můžete použít i pohankovou, kukuřičnou nebo špaldovou)
- kari (nemusíte přidávat)
- sůl dle potřeby
- tuk na smažení
Mladé listy jitrocele omyjeme a zbavíme dlouhých řapíků, necháme oschnout. Mezitím si vytvoříme těstíčko z rozšlehaných vajec v mléce, přidáme trochu kypřícího prášku, sýr, mouku, mléko a koření. Dle potřeby přidáme mouku na zahuštění nebo mléko na zředění. Opatrně přitiskneme k sobě 3- 4 listy a namočíme je do těstíčka. Smažíme na rozpáleném tuku.
Přílohu si každý může zvolit dle potřeby, bramborou kaši, zeleninový salát, hranolky.
(mš)
Dobrou chuť!
Komentáře (0)
K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!
Přidat komentář