Dobroty z medvědího česneku

Dobroty z medvědího česneku image not found

V předchozím článku o medvědím česneku jsme se zlehka seznámili s touto užitečnou jarní vitamínovou bombou. Dnes se můžete nechat inspirovat a připravit si třeba některou z našich oblíbených dobrot!

 

Sůl s česnekem medvědím

90 g sušeného medvědího česneku

400 g soli

Usušené listy medvědího česneku rozmixujeme se solí v mixéru, nebo můžete rozdrtit v hmoždíři. Přesypat do uzavíratelné sklenice a přidávat do jakýchkoliv jídel dle chuti.

 

Lesní kapary

3 hrnky pupenů medvědího česneku

3 lžíce hořčičného semene

3 lžíce celého bílého pepře

3 lžičky soli

3 bobkové listy

1/2 l vody

¼ l octu

cukr dle chuti

(nebo použijte svůj nálev, který používáte na okurky)

Všechny ingredience (kromě pupenů) chvilku povařte v hrnci a nechte vychladnout. Pupeny důkladně omyjte a nechte oschnout. Poté je nasypejte do malých skleniček a zalijte nálevem, Před zavíčkováním sklenice pořádně osušte a uzavřete. Zavařujeme cca 35 minut na 85°C.

Pupeny medvědího česneku sbírejte, dokud jsou ještě zcela uzavřené!

 

Ocet z medvědího česneku

15 g čerstvého medvědího česneku

kandovaný pomeranč

½ l bílého vinného octa

1 lžička akáciového medu nebo javorového sirupu

Omyté a osušené listy medvědího česneku vložte do láhve. Přidejte pomeranč a zalijte octem. Nakonec přidejte lžíci sladidla. Sklenici zavřete a pořádně protřepejte. Nechte 14 dní odležet, poté můžete používat na saláty nebo jiné.

 

Polévka z medvědího česneku

2 menší brambory
300 g medvědího česneku
700 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
1ks cibule
120 ml smetany
1 lžíce másla
muškátový oříšek
pepř
sůl

V hrnci rozehřejeme máslo, osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a vložíme k ní na kostičky nakrájené oloupané brambory. Krátce orestujeme a zalijeme vývarem nebo vodou. Přivedeme k varu a uvaříme doměkka. Poté přidáme nadrobno nakrájený a očištěný medvědí česnek a jen kratince povaříme, aby neztratil svěží jemně česnekovou vůni a barvu. Dochutíme solí a trochou mletého pepře, přidáme muškátový oříšek. Stáhneme z plamene a vše rozmixujeme ponorným mixérem. Nakonec přidáme smetanu a necháme ještě prohřát. Polévku můžete podávat ozdobenou rozdrcenými oříšky (kešu, mandle, vlašské ořechy) nebo s krajíčkem opečeného chleba.

 

Polévka z bílého chřestu s medvědím česnekem

500g bílého chřestu

1 svazek medvědího česneku

1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru

200 ml smetany ke šlehání

60 g másla, vychlazeného + na krutony

sůl a čerstvě mletý pepř

1 lžička citronové šťávy + špetka cukru

krutony nebo pečivo dle chuti

Chřest zbavte dřevnatých konců a stonky pečlivě oloupejte. Medvědí česnek omyjte a nakrájejte nahrubo; trochu celých listů odložte na ozdobení. Z chřestu okrájejte špičky, vařte je v horkém vývaru asi 5 minut a pak vylovte děrovanou sběračkou a odložte. Potom do vývaru vložte stonky chřestu nakrájené na špalíky a vařte je asi 10 minut doměkka. V polovině vaření vsypte medvědí česnek. Ke konci vlijte smetanu. Odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Mezitím opečte v pánvi na másle pečivo nakrájené na kostičky. Do polévky vmíchejte natenko nakrájené máslo, osolte, opepřete a ochuťte citronovou šťávou. Podávejte s chřestovými špičkami a odloženým medvědím česnekem, doplněné krutony.

 

Rizoto s medvědím česnekem

1,5 l zeleninového vývaru

1 cibule

2 lžíce olivového oleje

50 g másla

300 g kulatozrnné rýže na rizoto

200 ml kvalitního bílého vína

50 g parmazánu (polovina nastrouhaná najemno, polovina na hoblinky)

2 plné hrsti nasekaného medvědího česneku

sůl a čerstvě mletý pepř

hrst opražených piniových semínek

Zeleninový vývar přiveďte k varu a udržujte teplý. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky. Rozpalte v hrnci se silným dnem lžíci olivového oleje a polovinu másla a na mírném plameni 5 minut opékejte cibuli. Přisypte suchou rýži a půl minuty za stálého míchání restujte. Přilijte víno, míchejte a na mírném plameni nechte všechnu tekutinu odpařit. Vlijte naběračku vývaru (60 ml) a znovu promíchejte a nechte odpařit. Takto po naběračkách pokračujte až do chvíle, kdy bude rýže uvařená. Poté vypněte plamen a vmíchejte strouhaný parmazán, medvědí česnek, zbývající máslo a olej. Osolte a opepřete. Přikryjte poklicí a nechte chvíli odpočívat. Podávejte na talíři ozdobené hoblinkami parmazánu s praženými piniovými semínky.

 

Pesto z medvědího česneku

120 g medvědího česneku

15 g soli

100 ml kvalitního rostlinného oleje

Lístky česneku důkladně omyjeme, osušíme. Pomocí kuchyňského mixéru rozmixujeme na kaši. Přidáme sůl, olej a zamícháme. Dáme do skleničky a uzavřeme. Uchováváme v lednici, kde vydrží do příští sezony medvědího česneku. Pozor pesto musí být vždy pokryto olejem.

Tip: Pokud máte pesto na rychlejší spotřebu, můžete přidat nasekané piniové oříšky, vlašské ořechy, kešu oříšky, nastrouhat parmazán nebo i přidat špetku kajenského pepře.

(mš)

 

A co vy máte nejraději? Jaké jsou vaše oblíbené recepty? Podělte se o ně s ostatními, třeba v komentářích!

Děkujeme a dobrou chuť :)

Komentáře (1)

  • ALenka

    Monday, April 9, 2018

    https://www.jimejinak.cz/medvedi-cesnek/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Přidat komentář