Jak na perfektní domácí kečup? Máme pro Vás skvělý recept od čtenářky..
Máte doma přebytky rajčat a nevíte co s nimi? Udělejte si perfektní domácí kečup.. Domácí je mnohem lepší než ten kupovaný- chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.
Nejen děti, ale ani mnozí dospělí kečup milují. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčat. V těch, které koupíte v obchodě, se nachází až příliš mnoho zbytečných chemických konzervatnů.
Ingredience:
4 kg rajčat
4 ks cibule
4 ks jablek
1 ks červené řepy (barva kečupu bude výraznější)
4 stroužky česneku
1 lžíce soli
20 dkg cukru
2 lžíce sladké papriky
1 lžička skořice mleté
ocet dle chuti (1 lžíce)
10 ks pepř celý, 10 ks nové koření, 10 ks hřebíčku
5 ks bob. listů
Postup:
Vše dohromady 2 hodiny dusíme (můžete i déle - konzistence bude hustší) a poté přepasírujeme (stačí i sítko). Zavařujeme při 85C 30 minut.
Kečup nechte po uvaření a sterilizaci alespoň pár dnů uležet, aby se chutě dokonale propojily. Pokud to ale nevydržíte, nic se neděje ..:)
Tipy
- Pokud máte rádi pikantní, přidejte do něj chilli papričku, ale velice opatrně, chutě se rozleží...
- Proč jablka? Nemusíte se obávat, že by nahrazovala rajčata, pouze zjemní chuť a kečup lehce osladí, podobně jako cibule nebo červená řepa. Díky tomu nemusíte přidávat moc cukru a kečup bude ještě zdravější.
- Červenou řepu přidáváme do kečupu kvůli barvě, ale jen v malém množství, aby tam nebyla cítit.
Komentáře (0)
K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!
Přidat komentář