Máta peprná, spojení máty vodní a máty klasnaté

Máta peprná, spojení máty vodní a máty klasnaté image not found

Na dnešním trhu můžete zakoupit mnoho druhů máty, ale oproti jiným mátám má máta peprná největší obsah mentolu. Nepochází přímo z přírody, ale je uměle vypěstovaná zkřížením máty vodní a máty klasnaté.

Ve volné přírodě nalezneme mátu dlouholistou, která má stejné využití jako máta peprná. Mátu peprnou můžeme jako jediný druh nalézt v obchodech a lékárnách jako sypanou drogu. V čajových sáčcích i v různých formách přípravků. Sklízí se především list nebo celá kvetoucí nať. Zásluhou mentolu a dalších účinných látek má máta silné antibakteriální účinky. Proto se nejčastěji uplatňuje při žaludečních problémech. Zlepšuje chuť k jídlu, zastavuje zvracení a průjmy, uvolňuje žaludeční křeče i bolesti jater žlučníku. Celkově povzbuzuje organismus a zvyšuje tělesnou kondici.  Známé jsou také dobré účinky na pohlavní impotenci mužů a frigiditu žen.

Mentol vyvolává pocit chladu a znecitlivuje, proto se zevně používá silný, vlažný macarát k výplachům a kloktání při bolestech zubů a dásní. Mentol také čistí a zpříjemňuje dech. Je vhodný i jako přísada do bylinkových koupelí a inhalaci a v aromaterapii. Ve formě obkladu pomáhá proti svědivým vyrážkám, zánětům kůže a při revmatických bolestech.

Máta je velmi užitečná bylinka, jen není vhodné jí užívat dlouhodobě, zejména ve vyšších dávkách, protože může způsobit snížení vnímavosti organismu.

Pojmenování máty pochází z řecké mytologie. Minta byla nymfa, do které se zamiloval bůh podsvětí Hádes. Když se o tom dozvěděla jeho manželka, přeměnila Mintu na voňavou bylinu.  Zbytky máty se našly již v egyptských hrobech. Také ji měli v oblibě Arabové, nacházíme ji v mozaikových výzdobách jejich paláců. Židé ji zase kladli na zem v synagogách, neboť jí považovali za posvátnou bylinu.

Rychle se rozrůstá podzemními oddenky, je proto vhodné jí pěstovat v nádobách.

Konzumace: Máta má výraznou příchuť, takže jí používejte opatrně ve směsi s jinými bylinkami. Přidávejte vždy mátu, až nakonec vaření. Vhodná do jehněčího masa, mléčných i zeleninových pokrmů či k dezertům.
Užívané části: Listy nebo celé výhonky

 

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář