Na železničních přejezdech se stále riskuje...

Na železničních přejezdech se stále riskuje... image not found

V minulém týdnu proběhla v Olomouckém kraji dopravně bezpečnostní akce, která byla zaměřena na kontrolu řidičů u železničních přejezdů.

Policisté se zaměřili na kontrolu respektování dopravního značení na železničních přejezdech, protože se v posledních letech zvyšuje počet nehod na železničních přejezdech. Pokud by totiž všichni správně dodržovali pravidla, je střet s vlakem zcela vyloučený. Ve většině nehod na železničních přejezdech je vinníkem nehody účastník silničního provozu.

Jen za loňský rok 2022 bylo v Olomouckém kraji 18 mimořádných událostí na železničním přejezdu, z toho srážku 3 lidé nepřežili.

A jak jste na tom vy? Znáte pravidla, co se na železničním přejezdu smí a co se nesmí?

- Nesmí se předjíždět další vozidla, otáčet se a couvat.

- Ve vzdálenosti 15 metrů před ním a za ním se nesmí zastavit a stát.

- Nesmí se užít dálková světla, mohl-li by být oslněn strojvedoucí vlaku nebo řidič protijedoucího vozidla.

- Při zastavení vozidla před železničním přejezdem nesmí řidič užít ani potkávací světla, pokud by jimi mohl oslnit řidiče vozidla v protisměru.

- Bezpečné přejetí přejezdu: Před železničním přejezdem si musí řidič počínat zvlášť opatrně, zejména se přesvědčit, zda může železniční přejezd bezpečně přejet.

- Řazení vozidel: Vozidla se před železničním přejezdem řadí za sebou v pořadí, ve kterém přijela

- Rychlost: Ve vzdálenosti 50 m před železničním přejezdem a při jeho přejíždění smí řidič jet rychlostí nejvýše 30 km/hod. Svítí-li přerušované bílé světlo signálu přejezdového zabezpečovacího zařízení, smí 50 m před železničním přejezdem a při jeho přejíždění jet rychlostí nejvýše 50 km/hod. Při přejíždění železničního přejezdu nesmí řidič zbytečně prodlužovat dobu jeho přejíždění.

- Porucha vozidla: Dojde-li k zastavení vozidla na železničním přejezdu, musí jeho řidič odstranit vozidlo mimo železniční trať a nemůže-li tak učinit, musí neprodleně učinit vše, aby řidiči kolejových vozidel byli před nebezpečím včas varováni

(PČR)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář