TIP NA VÝLET - Znáte prameny Bečvy?

TIP NA VÝLET - Znáte prameny Bečvy? image not found

Řeku Bečvu zná v Hranicích a okolí snad úplně každý. Ale byli jste už někdy u pramene?

Oba prameny Bečvy se nachází přímo v srdci Beskyd. Rožnovská Bečva (Dolní Bečva) pramení pod horou Vysoká a Vsetínská Bečva (Horní Bečva) pramení nad Velkými Karlovicemi. K oběma pramenům se dostanete ze sedla Bumbálka a můžete si projít asi tu nejkrásnější krajinu u nás. 

Pramen Vsetínské Bečvy je z Bumbálky jen kousíček. Najdete jej, když vystoupáte kolem hraničních patníků na vršek Trojačka, kde stojí malý dřevěný přístřešek. Ten skrývá slabý pramínek pozdější řeky Bečvy. 

Pramen Rožnovské Bečvy najdete na úbočí hory Vysoká. Dostanete se k němu nejlépe po červené turistické trase, kde vás k prameni navede ukazatel. Ze země volně vytékající voda je svedena dřevěným žlábkem pod dřevěnou stříšku s nápisem Pramen Bečvy.

Bečva, jak ji všichni známe, vzniká soutokem Vsetínské a Rožnovské Bečvy ve Valašském Meziříčí.

Její prameny zakreslil do mapy Moravy už v polovině 17. století Jan Amos Komenský. Název řeky je odvozený od slovesa "bečet" - ve valašském nářečí to znamená plakat. Řeka prý skutečně „bečí“ a je hlučná, když hodně prší. V takovém případě se i často rozvodní. Je to díky jílu v podloží, který je nepropustný.

(kudyznudy.cz, foto: valassko-hornivsacko.cz)

 

Komentáře (1)

  • Valach.cz

    Sunday, April 30, 2023

    Tyjo. To je moc fajn tip na výlet. Neznali jsme :)

Přidat komentář