Žena se stala „bílým koněm“

Žena se stala „bílým koněm“ image not found

Víte, komu se říká "bílý kůň"?

Je to osoba, která je pachatelem nastrčena k páchání trestné činnosti, aby zakryla jeho skutečnou identitu, případně identitu ostatních osob na trestné činnosti participujících a v neposlední řadě také k tomu, aby mu domněle ale i nedomněle pomohla zlegalizovat, tedy „vyprat špinavé peníze“ (peníze pocházející z trestné činnosti). Bílý kůň, tedy ani nemusí tušit, že se dopouští trestné činnosti, může figurovat jako pachatel, ale i poškozený.

V případě, kterým se nyní zabývají kriminalisté, se prozatím neznámý pachatel pokusil z ženy středního věku udělat "bílého koně" tím, že v ní  vzbudil soucit. Žena si na sociální síti začala s neznámým mužem psát. Ten ji přemluvil, že je zpěvák působící v zahraničí a chtěl po ní pomoc s vybíráním peněz pro sirotčinec. Namluvil jí, že potřebuje, aby si vytvořila účet na kryptoměnové burze Binance. Žena tak učinila a poté přijala platby od jí neznámých lidí na svůj soukromý účet. Ty pak odeslala dle pokynů pachatele dál v domnění, že koná dobrý skutek. Převedla ve dvou platbách celkem více jak 65 tisíc Kč. Ženu si pozvali policisté kvůli podezřelým platbám. Ona pak následně psala pachateli zprávu, proč si ji někdo zve kvůli odeslaných peněz na dobročinné účely. Muž se jí k podvodu přiznal.

Preventivní doporučení:

- nevěřte jakýmkoliv virtuálním kontaktům,

- nevěřte cizím osobám, které vám píší zprávy, emaily nebo vám přímo telefonují,

- neklikejte na odkazy zaslané z neznámých zdrojů,

- nepřeposílejte svá osobní hesla k bankovním a jiným účtům,

- nikdy na základě požadavku neznámé osoby nevytvářejte další účty, neposílejte kopie svých dokladů a neprovádějte mezibankovní převody nebo platby kartou,

- nepřeposílejte platby od vámi neznámých příjemců,

- pokud vám přijde neznámá platba na účet, jste povinni o tom informovat banku a věc s ní řešit.

(PČR)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář