POZOR na podvody na internetu!

POZOR na podvody na internetu! image not found

V poslední době stoupá počet obětí internetových podvodů. Policie České republiky proto stále varuje veřejnost o nekalých praktikách podvodníků.

Policie v tomto smětu podniká různé kroky, jako např. besedy pro veřejnost, ale většinou o ně není moc veliký zájem. I když se toto nebezpečí vlastně dotýká nás všech. Na besedách se probírá hlavně to, jakou formou mohou podvodníci lidi na internetu oslovit, na co si mají dávat pozor, jakých praktik podvodníci využívají, jak si ověřovat důvěryhodnost informací, případně na co konkrétně podvodníci cílí. Policisté používají při přednáškách skutečné případy podvedených lidí, kterými se právě zabývají.

A proč lidé na tyto přednášky nechodí? Každý z nás má totiž pocit, že se ho to netýká a že on sám by přece podvodníkovi nikdy nenaletěl. Opak je ale pravdou. V jednu chvílli kroutíme hlavou nad tím, jak někdo může být tak hloupý a naletět a v druhé chvíli sám stojím u bitcoinmatu a vkládám do něj veškeré svoje úspory. Podvodníci jsou opravdu vychytralí a používají k tomu moderní technologie. Vystupují jako profesionálové ve svém oboru, tudíž podvodníka nejde lehko poznat. Kdyby totiž ano, podvedených by bylo minimum. Oběťmi těchto podvodníků se nestávají zdaleka jen senioři, ale především lidé v produktivním věku.

Rady jak nenaletět podvodníkům:

· Pokud přemýšlíte, jak zhodnotit své úspory, vybírejte velmi obezřetně, do čeho a s jakými poradci budete investovat. Podvody, ve kterých hrají roli vysoké zisky z investic, jsou velmi propracované a naletět je poměrně snadné. Vše většinou začíná výhodnou nabídkou v podobě internetové reklamy. Podvodníci ochotně nabízejí pomoc s investicemi do kryptoměn, často s příslibem velkého výnosu.

· Nereagujte na telefonní hovory, SMS zprávy a e-maily, ve kterých se Vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou Vaše finanční prostředky v ohrožení a Vy musíte udělat další kroky pro jejich záchranu. V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku, a pokud Vás popsaným způsobem již někdo kontaktoval, neváhejte se obrátit na tísňovou linku Policie České republiky.

· Při prodeji zboží na inzertních portálech zpozorněte vždy, když kupující pošle odkaz na přepravní společnost, která by měla kromě platby zajistit i přepravu zboží. Jedná se o podvržené odkazy, a proto do nich nezadávejte údaje ke své platební kartě či internetovému bankovnictví.

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář