Palačovská spojka se má začít stavět letos!

Palačovská spojka se má začít stavět letos! image not found

Ačkoliv se stavba Palačovské spojky měla zahájit již několikrát, termín zahájení výstavby se neustále posouvá. Přípravy stavby ale přeci jen pokročily a podle údajů Ředitelství silnic a dálnic by se mělo začít již v letošním roce.

Výběrové řízení na zhotovitele bylo zahájeno v roce 2021, v roce 2022 bylo vydáno stavební povolení a byla zahájena stavba a v roce 2025 se předpokládá její dokončení.

Palačovská spojka má pro Hranice mimořádnou důležitost, protože odvede tranzitní dopravu, která vede přes Hranice po silnici I/35 směrem na Valašské Meziříčí a Slovensko. Spolu se severovýchodním obchvatem jsou pro město nejdůležitějšími dopravními stavbami. 

Podle informací Ředitelství silnic a dálnic je majetkoprávní příprava dokončena (k 07/2022 je vykoupeno všech 273 listů vlastnictví). Výkupy byly zahájeny v roce 2016. ŘSD má na tuto stavbu vydána potřebná stavební povolení, momentálně stále probíhá výběrové řízení na zhotovitele stavby do 15. září 2022. Na začátku 03/2022 byly zahájeny přípravné práce (skrývka ornice, kácení dřevin a záchranný archeologický průzkum)

Stavba I/35 Lešná–Palačov je součástí výstavby dopravního připojení valašského regionu kapacitními komunikacemi na dálniční tah D1 Praha–Brno–Ostrava. Záměrem této stavby je převedení evropského silničního tahu, který je využíván zejména pro tranzitní dopravu, ze stávající trasy I/35, vedoucí přes Hranice a Teplice nad Bečvou, na kapacitní čtyřpruhovou silnici I/35 v nové trase s napojením na D48 u Palačova.  

(mesto-hranice.cz) 

Samotná stavba sestává ze dvou částí – novostavby silnice I/35  Lešná – Palačov, která měří téměř 5 kilometrů (4 922m) Na tuto část má navázat rekonstrukce silnice D48 Dub – Palačov o délce 3,67 km. Součástí stavby jsou i mosty, protihlukové stěny, úpravy okolních dotčených komunikací, přeložky a úpravy inženýrských sítí a jedna mimoúrovňová křižovatka silnic R48 a I/35 – MÚK Palačov.  Předpokládaná cena akce je podle ŘSD 2,2 miliard korun (bez DPH).

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář