Policisté se chystají na konec prázdnin

Policisté se chystají na konec prázdnin image not found

Konec letních prázdnin přináší každoročně vyšší intenzitu dopravy, více zmatků a nervozity, a tím i zvýšené riziko havárií. Policisté Olomouckého kraje proto budou dohlížet na to, aby se všichni v pořádku vrátili z dovolených a výletů do svých domovů.

Na bezpečnost a plynulost dopravy dohlédnou policisté od pátku 26. srpna 2022 do neděle 28. srpna 2022 v rámci celorepublikové dopravně bezpečnostní akce „Konec letních prázdnin“ zaměřené zejména na dodržování rychlosti, způsobu jízdy a dodržování pravidel silničního provozu při jízdě v jízdních pruzích. V neposlední řadě zacílí také na používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů při přepravě dětí, telefonování za jízdy a dodržování ostatních ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích.

Policisté se zaměří nejen na místa, kde je zvýšené riziko kolizních situací, ale také na místa, kde dle jejich zkušeností řidiči nejvíce porušují pravidla silničního provozu. Cílem této akce není pouze represivně působit na účastníky silničního provozu, ale působit především preventivně.

Na tuto akci naváže od začátku školního roku další dopravně preventivní akce s názvem „Zebra se za tebe nerozhlédne“, která se zaměří zejména na školáky a rizika spojená s pohybem dětí na silnici. Po prázdninách jsou totiž děti často nepozorné a chvíli jim trvá, než si opět osvojí pravidla a zásady důležité pro cestu do školy. Policisté také navštíví některé školy a v rámci besed a přednášek budou s dětmi diskutovat na téma bezpečného chování v silničním provozu.

Doporučení pro cestování na konci prázdnin:

- Vyjeďte s dostatečným předstihem, ať vás netlačí čas,

- pokuste se vyhnout hlavním tahům, kde nejvíce hrozí dopravní zácpy, využívejte online mobilní navigační aplikace s informacemi o dopravní situaci,

- vždy dodržujte předepsanou rychlost, používejte zádržné systémy zejména při přepravě dětí, za jízdy netelefonujte,

- zbytečně nepředjíždějte, pokud to není zcela bezpečné,

- nezapomínejte ani na pitný režim a odpočinek během řízení v horkých letních dnech a zbytečně nepřeceňujte své síly při pocitu únavy, dělejte pravidelné přestávky,

- jeďte defenzivně a dodržujte dopravní předpisy, ušetříte si zbytečné starosti,

- mějte na paměti, že nejste sami, kdo silnici využívá, a buďte vůči ostatním účastníkům ohleduplní a předvídejte,

- alkohol ani drogy rozhodně za volant nepatří,

- lépe je dojet do cíle se zpožděním než vůbec.

Všem účastníkům silničního provozu přejeme šťastný návrat z dovolené bez zbytečných komplikací a dopravních nehod!

(PČR)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář