Řídím, piju nealko! -  I u cyklistů platí nulová tolerance alkoholu!

Řídím, piju nealko! -  I u cyklistů platí nulová tolerance alkoholu! image not found

V minulém týdnu proběhla u cyklostezky v Oseku nad Bečvou na Přerovsku dopravně preventivní akce v rámci kampaně s názvem „Řídím, piju nealko pivo“.

Tento celorepublikový preventivní projekt každoročně organizuje Český svaz pivovarů a sladoven za podpory Policie ČR a BESIP Ministerstva dopravy ČR. Také letos je jeho hlavním cílem zvýšit povědomí řidičů motorových i nemotorových vozidel o nealko alternativě piva a snížit tak rizika dopravních nehod zapříčiněných jízdou pod vlivem alkoholu a zejména rizika následků dopravních nehod cyklistů.

Kromě policistů přerovského dopravního inspektorátu se do akce zapojila policejní preventistka i krajský koordinátor BESIP Ing. Miroslav Charouz. Při kontrole jsme pozornost zaměřili na všechny účastníky silničního provozu, ale především na cyklisty. U těch totiž platí stejnou měrou nulová tolerance alkoholu.

Za první pololetí tohoto roku evidujeme v okrese Přerov celkem 19 dopravních nehod způsobených v důsledku konzumace alkoholu. Za stejné období v loňském roce jsme řešili 21 takových dopravních nehod. Za celý rok 2021 jsme zaevidovali celkem 50 dopravních nehod, které zavinil alkohol. Žádná z těchto dopravních nehod si naštěstí nevyžádala lidský život.

Všichni zkontrolovaní cyklisté, kterých byly přibližně tři desítky, měli vše v pořádku, odměnili jsme je proto nealkoholickým pivem i jednorázovým alkohol-testerem. Ten má za úkol řidiče naučit zodpovědnosti tím, že si před jízdou mohou provést orientační dechovou zkoušku v případě, že si nejsou jisti, zda mohou řídit, například pokud předchozí den alkohol požívali.

(policie.cz)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář