Znáte hrad Kunzov? Určitě stojí za návštěvu!

Znáte hrad Kunzov? Určitě stojí za návštěvu! image not found

Víte, k čemu sloužil hrad Kunzov, který leží nedaleko Hranic?

Bylo to letní sídlo továrníka Antonína Kunze, který vlastnil firmu na pumpy a vodovody. Hrad byl vystavěn v letech 1907–1908 v romantickém stylu. Když v roce 1910 spáchal Kunz po obchodních neúspěších své firmy sebevraždu, zdědil hrad jeho nezletilý syn a objekt přestal být využíván. V roce 1930 jej koupil revírník František Hrubý a od roku 1961 sloužil hrad jako pionýrský tábor. V 1. polovině 90.let hrad získala vnučka revírníka Hrubého, ale v následujících letech objekt změnil majitele ještě několikrát. Od roku 2007 je hrad zapsán na seznam kulturních památek.

Právě stylizace obytného sídla továrníka z počátku 20. století do aristokratického sídla z dob středověku představuje jedinečnost tohoto objektu. Hrádek má podobu šestibokého areálu obehnaného vysokou kamennou zdí s gotickými oblouky a kulatými věžemi. Z jihovýchodní strany hradu dominuje vstupní brána s gotickým obloukem, padací mříží a dvojící kamenných lvů s erbem Moravy a Slezska. Celý objekt je umístěn na úpatí svahu, proto je nádvoří tvořeno terasami. Kromě hlavní obytné budovy a provozních budov zde najdete i několik věží. Další zajímavostí jsou reliéfy draků, socha rytíře ve zbroji a figury čertů, černokněžníka a čarodějnice na koštěti.

Pěšky se z Hranic k hradu dostanete po modré a červené turistické trase. Značená turistická trasa začíná u vlakového nádraží a cesta vám zabere přibližně hodinu a půl.

(infocentrum-hranice.cz)

Komentáře (1)

  • M.I.

    Friday, September 30, 2022

    Velká pochvala za opravu, ale celé to degraduje primitivní úprava okolí ve východním stylu Mate in China. Děs!! Obloukem vyhnout!

Přidat komentář