Včera byl Evropský den proti vloupání

Včera byl Evropský den proti vloupání image not found

Policisté v Olomouckém kraji se dnes zapojili k projektu s názvem „Evropský den proti vloupání“, který v České republice připadá na den 15. června 2022. Jeho cílem je především připomenout si základní pravidla zabezpečení objektů.

Kampaň navazuje na celorepublikový preventivní projekt Policie ČR a Ministerstva vnitra „Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům“. Představuje souhrn zabezpečení prostřednictvím mobilní aplikace. Ta nabízí ucelený přehled zásad a doporučení v oblasti mechanického zabezpečení majetku a osob. Dává doporučení a rady jak se zachovat a na co si dát pozor při řešení zabezpečení a co dělat v prvních chvílích po tzv. nezvané návštěvě.

Mobilní aplikaci s názvem „Zabezpečte se“ lze stáhnout do každého mobilního zařízení v Google Play i App Store. Informace lze rovněž nalézt na webových stránkách https://www.stopvloupani.cz/

Policisté v Přerově ve spolupráci se zástupci Magistrátu města Přerova se dnes dopoledne zaměřili na kontrolu zahrádkářských kolonií v Přerově v okolí řeky Bečvy. Oslovovali občany, které zastihli přímo na místě a diskutovali s nimi o správném zabezpečení obydlí a majetku, poskytli jim cenné informace, jak správně předcházet návštěvě nezvaného hosta a předali materiály, které byly vytvořeny pro účely zmíněného projektu.

Blíží se prázdniny a mnozí se vydají na svou vysněnou dovolenou, proto jsme nezapomněli sdělit také důležité informace týkající efektivního zabezpečení domu či bytu a co je dobré učinit před odjezdem na prázdninový pobyt.

Podle dlouhodobých statistických výstupů se pachatelé dostávají do obydlí nejčastěji překonáním vstupních dveří, přes balkon nebo okny, která nechávají lidé v době své nepřítomnosti často nezabezpečená. K nezvané návštěvě mnohdy napomáhá právě ponechání otevřené okenní ventilace či mikro ventilace.

Základem efektivního zabezpečení obydlí je proto zamykání a zavírání oken. A to i ve chvílích, kdy si člověk odejde z domova jen na moment pro něco do obchodu, nebo jde vynést odpadky. Je proto vhodné si návyk zamykání osvojit a zautomatizovat, protože samotné překonání obyčejných nezamčených dveří trvá do 5 sekund, u bezpečnostních nezamčených dveří trvá zloději otevření pouhých 15 sekund.

Počet vloupání do obydlí v celé Evropě i v rámci ČR sice v posledních letech klesá, přesto uvedená trestná činnost stále patří mezi ty nejpočetnější. Tato kampaň upozorňuje na skutečnost, že na zabezpečení obydlí je třeba neustále myslet, protože pachatelé dokáží využít jak toho, že jste odjeli na dovolenou, tak i toho, že jste si odskočili třeba jen do restaurace nebo na nákup. A že zabezpečení je nejen o technických opatřeních, ale zejména o našem běžném chování a zvycích.

A na závěr několik dobrých rad:

- Snažte se navázat a udržovat dobré vztahy se sousedy. Získáte tak zcela zdarma nepřetržité služby „bezpečnostní agentury“. Výměnou oplatíte stejnou mincí a třeba i získáte nové přátele.

- Při odchodu z domu vždy zamykejte dveře a zavírejte okna. Okno v poloze ventilace a mikroventilace není zavřené!

- Náhodného zloděje může odradit i tabulka informující o přítomnosti psa či kamerového systému.

- Nechlubte se svým majetkem či cennostmi.

- Větší finanční částky patří do banky.

- Do domu nepouštějte neznámé lidi.

- Blíží se doba dovolených. Neinformujte o té vaší. Ani na sociálních sítích!

- V případě delší nepřítomnosti někoho požádejte o vybírání poštovní schránky.

- Když zjistíte podezřelou aktivitu v okolí vašeho domu, ihned informujte policisty nebo strážníky.

 

Pokud i přesto zjistíte, že vaše obydlí navštívil nezvaný host, řiďte se následujícím:

Jestliže při návratu domů zjistíte rozlomený zámek, vysazené dveře z pantů, pootevřené okno, či střepy z rozbitého okna apod. je nejlepším řešením ihned zavolat linku 158. Před příjezdem policistů z taktických důvodů do objektu nevstupujte a neuklízejte. Mohli byste tak zničit pro kriminalisty to nejcennější, a to stopy, které pachatel na místě zanechal. Spolupracujte s výjezdovou skupinou policie, můžete tak zvýšit šanci na usvědčení pachatele. Můžete například upozornit na věci, které nejsou na svém místě a pachatel je mohl mít v ruce nebo najít věci, které vám nepatří a na místě je zanechal nezvaný návštěvník. Pokud vlastníte cenné věci, pořiďte si jejich fotografie, které předejte policistům. V případě nalezení usnadníte jejich identifikaci.

V období od ledna do května letošního roku jsme v Olomouckém kraji zaevidovali celkem 62 případů vloupání do domů, bytů či víkendových chat. Za stejné období v roce loňském jich bylo 86. Za celý loňský rok registrujeme tyto případy v celkovém počtu 173.

(PČR)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář