Nová přehrada na Bečvě nevznikne, před povodněmi má chránit suchá nádrž

Nová přehrada na Bečvě nevznikne, před povodněmi má chránit suchá nádrž image not found

Dlouho plánované vodní dílo Skalička, které má ochránit před povodněmi přes sto tisíc obyvatel Pobečví, by nakonec mělo mít podobu boční suché nádrže. Dohodli se na tom ministr zemědělství Zdeněk Nekula a ministryně životního prostředí Anna Hubáčková. Návrh je v připomínkovém řízení, v červnu by ho měla projednat vláda.

O volbu typu nádrže se delší dobu vedly pře. Odborníci loni na základě analýzy označili za nejvýhodnější variantu boční víceúčelovou vodní nádrž, to se ale nelíbilo okolním obcím ani správě nedalekých jeskyní. Naopak za nejméně vhodné řešení považují experti průtočnou víceúčelovou nádrž a právě boční suchou nádrž.

K multikriteriální analýze vodního díla Skalička obdrželo ministerstvo životního prostředí zhruba tři desítky připomínek.

„Dohodli jsme se s paní ministryní životního prostředí na variantě bočního suchého poldru. V současné době probíhá meziresortní připomínkové řízení a v červnu, předpokládám, tato materie půjde na vládu a materiál bude schválen,“ uvedl Nekula.

Ministerstva se k variantě boční suché nádrže podle něj přiklonila kvůli připomínkách starostů okolních obcí a Lázní Teplice nad Bečvou, které se týkaly například negativního vlivu vodního díla na prameny minerálních vod. Studie toto riziko nepotvrdila, varianta bočního suchého poldru nicméně podle Nekuly zvítězila i z důvodu předběžné opatrnosti.

„Hráz bude vybudována technicky tak, aby umožnila někdy do budoucna napuštění vodního díla, pokud by další revizní posudky potvrdily, že nedojde k ohrožení léčivých pramenů,“ dodal ministr zemědělství.

Případná víceúčelová nádrž by podle něj sice pozitivně ovlivňovala nadlepšování průtoků v Bečvě v období sucha, nesplňovala by ale podmínku pro vodárenský odběr.

„Boční suchá nádrž zajistí požadovanou protipovodňovou ochranu a dokáže ovlivnit i souběhy povodní. Nemusí se kvůli ní zasahovat do pravobřežního území, ani přerušovat říční kontinuita Bečvy,“ vyzdvihl Nekula.

„U Skaličky jsme se dokázali dohodnout na variantně suchého poldru, který plní funkci ochrany před povodní a zároveň nebude nijak zásadně zasahovat do přírodních podmínek tohoto místa, to je win-win opatření,“ podotkla Hubáčková.

O vodním díle Skalička se mluví od katastrofálních povodní v roce 1997, má ochránit před záplavami obce a města ležící kolem Bečvy. Pro její stavbu nyní pokračují výkupy pozemků.

 

(idnes.cz, foto: L. Peřina)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář