Cenu Památka roku 2021 získal Šternberk a kaple sv. Josefa

Cenu Památka roku 2021 získal Šternberk a kaple sv. Josefa image not found

Na podzim loňského roku byl vyhlášen další ročník soutěže Památka roku 2021.

Tato cena se uděluje za nejlepší projekt a realizaci obnovy movitých i nemovitých věcí, které mají významné památkové, architektonické nebo urbanistické hodnoty a jsou nositeli specifického charakteru prostředí. Hodnotí se budovy nebo soubory staveb - zámek, hrad, klášter, jejich areál, kostel, palác, radnice, divadlo, obytná stavba, ale může to být i park, sochy, varhany apod.

Ceny se udělují ve dvou kategoriích - malá (rekonstrukce do 2 mil. Kč bez DPH) a velká (rekonstrukce nad 2 mil. Kč bez DPH) 

V kategorii velkých staveb letos zvítězil Státní hrad Šternberk. Cenu v kategorii velkých rekonstrukcí získal za projekt „Šternberské hradní návrší – čas proměn hradního parku a podhradí“.  Byla to největší oprava areálu hradu od přelomu 19. a 20. století.

V kategorii malých staveb zvítězila raně barokní kaple sv. Josefa v Lipníku nad Bečvou. Rozsáhlá rekonstrukce objektu byla provedena s důrazem na zachování historické hodnoty kaple a návrat její původní podoby.

Do soutěže se přihlásilo celkem 49 objektů ze 13 krajů: 25 přihlášek bylo v kategorii malá ,24 přihlášek v kategorii velká rekonstrukce.

(zdroj: historickasidla.cz, olomoucký kraj, foto: turistika.cz)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář