Sníží se sleva na jízdném!

Sníží se sleva na jízdném! image not found

Když Andrej Babiš zavedl slevu 75 % na jízdném, byla to pro seniory nad 65 let, studenty do 26 let a pro děti od 6 do 18 let jistě velmi příjemná změna. Nyní se ale vládní koalice v rámci úspor rozhodla ceny jízdného zvýšit. Nově bude sleva 50 % z ceny jízdného.

Koaliční strany zvýšení slev již v minulosti kritizovaly, protože se dle nynějších vládních stran jednalo o populistické "kupování" voličů. Stát dopravcům za zlevněné jízdné doplácí, v předkoronavirovém roce 2019 slevy na jízdném vyšly státní rozpočet na 5 miliard korun.

Snížené jízdné se tedy zvýší dvojnásobně a kompenzace států se sníží až o třetinu, což ministr dopravy Martin Kupka komentoval takto: „Poloviční sleva jízdného je stále pro využívání veřejné dopravy atraktivní a zároveň znamená nezanedbatelnou úsporu ve státním rozpočtu. Je to odpovědná sleva, která šetří finanční prostředky, je sociálně citlivá, neodvádí cestující z dopravy a bere dopravcům motivaci k nekalým praktikám.“

U zdravotně tělesně postižených (ZTP, ZTP/P) zůstává zákonem o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením sleva ve výši 75 % a pro doprovod ZTP/P je cestovné plně hrazené státem.

Ministerstvo dopravy odhaduje, že díky snížení slevy na jízdenkách ze 75 % na 50 % se sníží deficit státního rozpočtu ročně až o 1,9 miliardy korun v závislosti na tom, kolik bude v následujících letech cestujících ve veřejné dopravě.

„Musíme reagovat na aktuální ekonomickou situaci, kdy potřebujeme krotit obrovský státní dluh, mírnit inflaci, snižovat provozní výdaje státu. Předchozí vláda plánovala na slevy pouze 2,5 miliardy, které by na letošní rok nepokryly ani navrhovanou slevu 50%. Škoda, že se její představitelé nepřiznali, že budou muset buď slevy snížit, nebo ještě zvýšit naše společné zadlužení,” dodal ministr.

Ministerstvo dopravy rovněž uvedlo, že nově budou zvýhodněny rodiny s dětmi do 6 let. Dochází totiž ke sjednocení podmínek pro cestování s malými dětmi ve vlaku i v autobuse. Malé děti do 6 let mají doposud jízdenky zdarma, ale pouze 1 dítě na dospělého v autobusu a 2 děti na dospělého ve vlaku. Za více dětí do 6 let se pak musí jízdenky platit, od 1. dubna 2022 budou mít všechny děti do 6 let jízdné zdarma.

Invalidní důchodci s 3. stupněm invalidity doposud neměli nárok na slevu, nicméně ministerstvo dopraví hodlá zlevněné jízdenky rozšířit i pro 3. invaliditu stupně.

(finance.cz)

Komentáře (2)

  • zavadilka

    Thursday, March 31, 2022

    A co tak snížit platy poslancům a všem pohlavárům. Když utahovat opasek, tak všichni!

  • liba Zavadilka

    Thursday, March 31, 2022

    A co tak snížit platy poslancům a všem pohlavárům. Když utahovat opasek, tak všichni!

Přidat komentář