Rozhovor s cestovatelem Tomášem Vejmolou alias Tomíkem na cestách!

Rozhovor s cestovatelem Tomášem Vejmolou alias Tomíkem na cestách! image not found

Už zítra proběhne na Staré Střelnici premiéra cestopisného filmu Z Hranic okolo hranic.

Covidová pandemie uzavřela hranice a cesty do dalekých končin se staly nemožnými. Proč ale cestovat do dálek, když to nejkrásnější máme přímo pod nosem a zažít dobrodružství jde i u nás!? Parta přátel s komickými vozidly vyrazila na dlouhou cestu po České republice, aby zažila nejen nevšední dobrodružství, po kterým tolik prahne, ale hlavně aby vykouzlila úsměv na tváři lidem po cestě.

Film je protkaný malebnými záběry z naší krásné vlasti a je doprovázen hudbou, kterou napsal, zahrál a nazpíval zpěvák skupiny Wohnout Matěj Homola, který se ve filmu též objeví společně s náčelníkem žlutého cirkusu Danem Přibáněm 

Ve filmečku se objeví: Thajský tuktuk - Žihadlo, Maluch, Tomáš Vejmola, Jiří Horák, Barbora Dvořáčková, David Žváček, Dan Přibáň, Matěj Homola a další.

A my vám přinášíme exklusivní předpremiérový rozhovor s Tomášem!

1. Kdy vlastně proběhla vaše první cesta a jaký byl k ní impuls?

Bylo to v roce 2016. Říkal jsem si, že mi život utíká rychle mezi prsty. Nechtěl jsem ho promarnit tím, že jsem si mohl splnit sny, ale bál jsem se. Po pár pivech k narozeninám v Anglii, kde jsem pracoval, jsem si koupil jednosměrnou letenku do Indie, zařídil si životní pojistku a už mě to nepustilo. Člověku cestování rozšíří obzory, víc si všeho váží.

 

2. Kolik cest jste podnikl?

Já bych řekl, že asi tři sám a jednu s rodinou.

 

3. Kolik taková cesta stojí a kde na ni berete peníze?

Na první cestu jsem si vydělal v Anglii. Vše, co jsem tam vydělal, jsem utratil do poslední koruny. Na další cestu na kole do Gruzie jsem si též vydělal a stejně tak i na cestu tuktukem. Právě kvůli této cestě jsem ještě pracoval v Anglii, abych si vydělal co nejvíce. Pracoval jsem 12 hodin denně, 6 dní v týdnu. Jedl jsem jen čínské polívky, abych našetřil co nejvíce. Naštěstí mi tenkrát také přispěli i sponzoři, díky nimž mohla vzniknout například knížka, která je nákladná. Teď se chystám do Afriky. Na tuto cestu samozřejmě také šetřím. Bohužel, poslední 2 roky jsem nemohl dělat přednášky, které mě po cestě z Bangkoku živily. Tak chodím do práce i po brigádách. Prostě se snažím šetřit, co to jde.

 

4. Už máte rodinu - ženu a dcerku, a stále podnikáte dlouhé cesty. To musí být velká vášeň, když je necháváte doma. Nebo jezdí s vámi?

Ještě jsem je nenechal doma. Zatím jsem byli vždy spolu. Například autem jsme jeli na měsíc do Albánie nebo s karavenem po Česku. Afrika je plánovaná přibližně na 4 měsíce. To není dlouhá doba. Navíc bych si nedovolil odjet, kdybych věděl, že si to žena nepřeje nebo kdybych neměl doma silné zázemí.

 

5. Omezil Vás nějak COVID při cestách?

Do Afriky jsem chtěl jet už loni, ale situace byla pořád nejasná, tak se to odložilo na 1. dubna 2022. Rok předtím jsem chtěl do Kyrgystánu, takže poslední 3 roky jen plánuji. Nakonec je stejně nejlepší řešení vyrazit a na nic nečekat. Nikdy nebude vhodná situace vyrazit, pokud byste měli jen plánovat.

Hlavně mě opatření vlády proti  koronaviru omezily v práci. Nemohl jsem dělal přednášky o mých cestách, které mě v podstatě živily. Nemohl jsem dělat, co mě baví. Měl jsem z toho deprese. Jak přednášky zrušili, tak hned druhý den jsem si našel novou práci.

 

6. Za pár dní bude premiéra vašeho dokumentu, můžete na něj diváky nalákat? Řeknete nám o něm pár slov?

Je to fakt zajímavý. Ono vůbec nebylo v plánu něco točit. Kameraman se přidal na cestu den před odjezdem. Něco se točilo a zpětně se získaný materiál stříhal. Pak jen člověkn kouká, jak to vzniká a jaký tam je příběh. Ze začátku mě tvoření filmu opravdu nebavilo. Říkal jsem si, že raději napíšu knížku, než tohle. Ale jak film začal mít tu podobu, kterou jsem si představoval, tak jsem se do něj zamiloval.

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář