POZOR na SMS podvody!!!

POZOR na SMS podvody!!! image not found

Na policii se obrátila mladá žena (23) s tím, že byla podvedena! V úterý 11. ledna jí přišla SMS, ve které se paslo: ,,Finanční zpráva pro Vás“. Odkaz ji přesunul na podvodné stránky České pošty. Když jej žena otevřela, postupovala podle uvedených instrukcí a nakonec zadala přihlašovací údaje do svého elektronického bankovnictví. Po chvíli zjistila, že jí z účtu odešla transakce ve výši téměř 70 000 Kč.

Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinu podvodu. V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachateli v krajním případě až dva roky za mřížemi.

 

Upozorňujeme občany na další trik podvodníků, kteří se skrze rozesílané SMS zprávy snaží vylákat citlivé údaje jako rodná čísla nebo přístupová hesla k bankovním službám, a tím připravit důvěřivce o finanční prostředky.

. Telefonní číslo odesílatele může připomínat nebo přímo napodobovat například banku, úřad, doručovací společnost. U každé zprávy proto pečlivě posuzujte hlavně obsah.

· Nevyžádané SMS, např. o výhře v soutěži, do které jste se nikdy nepřihlásili, jsou podezřelé.

· SMS s chybami naznačuje strojový nebo automatický překlad.

· Odkazy často vybízejí k vyplnění osobních údajů, potvrzení přístupových hesel nebo poskytnutí přístupu do Vašeho telefonu

· Pamatujte, že banky, úřady ani poskytovatelé doručovacích služeb po Vás nikdy nebudou chtít osobní informace prostřednictvím SMS.

· Pravost SMS můžete ověřit u odesílatele. K tomu ale využijte kontakty z oficiálních zdrojů banky, úřadu, pošty atd. Ty v SMS mohou být opět zavádějící.

· Pokud v návaznosti na popisované jednání přijdete o peníze na účtu, řešte vše obratem s bankou, která může v některých případech peníze ještě zachránit. Pokud je vám způsobena škoda, oznamte to také Policii ČR.

(PČR)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář