Úspěšný novoroční výšlap na Helfštýn

Úspěšný novoroční výšlap na Helfštýn image not found

O víkendu proběhl tradiční novoroční výstup na Helfštýn. I přes mrazivé počasí se ho účastnilo na 4000 lidí. Přesto ale nebyl přkonán rekord. Ten drží rok 2020 s 4717 návštěvníky.

Po více než 40 letech se loni akce poprvé nekonala kvůli covidovým opatřením. O to více se ji letos užily rodiny s dětmi, pejskaři, členové různých spolků či klubů, sokolové nebo i "legionáři".

Mluvčí hradu Eva Lehnertová si akci pochvaluje, Podle ní na Helfštýn dorazilo 4077 lidí. "Je to velice pěkná návštěvnost, vůbec jsme nevěděli s čím počítat vzhledem k vynucené pauze kvůli covidu v loňském roce. Takže jsme čekali, kolik lidí zůstane doma právě třeba kvůli epidemiologické situaci nebo kdo už se k přerušené tradici nevrátí." 

Protože je hrad od podzimu zavřený, museli správci hradu pro turisty vše přichystat. "Není tady absolutně žádný sníh, což nám usnadnilo přípravy, nemuseli jsme se potýkat s hordami sněhu, které bychom za normálních okolností na novoroční výstup odklízeli. Počasí přálo i lidem. Cesta nahoru k hradu byla pohodlnější a i pohyb na samotném hradě byl určitě daleko komfortnější," uvedla Lehnertová.

Vstupné bylo jen 20 Kč a díky tomu, že nebyl sníh,byl zpřístupněn i zrekonstruovaný hradní palác. Kdyby bylo nasněženo, byl by zazimovaný.

Loni na hrad dorazilo přes 100 tisíc návštěvníků. Takového čísla bylo dosaženo po 13 letech i přesto, že se v lednu 2021 tradiční novoroční výstup nekonal a okleštěna musela být z epidemických důvodů i další řada navštěvovaných kulturních akcí. Největším lákadlem bylo jistě nově zrekonstruované torzo renesančního paláce.

Pokud i vás láká návštěva hradu, středověká památka se znovu otevře až v březnu.

turistika.cz, olomouckadrbna.cz

 

 

Komentáře (1)

  • vultiet

    Wednesday, February 28, 2024

    <a href=http://tadalafi.cfd>buy cialis generic online cheap</a> What are you afraid of Zhang Feng smiled, his eyes fell on the young man in Huayi, full of sarcasm

Přidat komentář