Do Hranické propasti se znovu chystá robot. Chce hlouběji.

Do Hranické propasti se znovu chystá robot. Chce hlouběji. image not found

Do hlubin Hranické propasti opět klesne speciální podvodní robot, aby probádal prostory nejhlubší známé zatopené jeskyně na světě. Jeskyňáři totiž doufají, že překonají dosud zaznamenanou rekordní metu a díky delšímu kabelu se dostanou ještě níže.

Objevit dno slavné Hranické propasti se pokusí speleologové pomocí speciálně upraveného robota. Jeho tvůrce Polák Bartlomiej Grynda se právě před pěti lety dostal až do hloubky 404 metrů.

 

„Speleologové doufají, že by se mohli dostat ještě níž, umožní jim to například delší lano robota,“ řekl předseda České speleologické společnosti z Hranického krasu Michal Guba.

„Jsme v kontaktu s Bartlomiejem Gryndou, který nám sestavuje speciálního robota pro Hranickou propast. Měli jsme v plánu, že to ještě letos na podzim otestujeme a vyzkoušíme, případně se podíváme ještě kousek dál,“ řekl Guba.

 

„Uvidíme, jak to bude stíhat. Kvůli počasí nám zbývá prostor do poloviny října, poté už se tam nedá kvůli počasí nic dělat,“ dále uvedl.

Speciální sonda je propasti šitá na míru a odborníci si od ní slibují posunutí dosavadních hranic i kvůli delšímu vodícímu kabelu, který byl určujícím limitem při světoznámém průzkumu česko-polské expedice 27. září 2016.

 

„Robot by měl mít každopádně delší kabel, mohli bychom se podívat dál a pokračovat ve svahu, který pokračuje do větší hloubky. Předtím měl robot kabel v délce zhruba 500 metrů, nyní nám tvůrce slibuje, že by měl 1 500 metrů. Při posledním průzkumu jsme skončili délkou kabelu,“ doplnil předseda hranických jeskyňářů.

 

Kromě delšího vodícího kabelu by měl být robot vybaven i speciální rukou. Při klesání na dno mu totiž pohyb komplikuje členitý profil propasti a riziko zamotání vodícího kabelu.

 

„Žádnému robotu se totiž dosud nepodařilo vyjet samostatně nahoru. Vždy tam zůstal a museli jsme ho tahat. V místě, kde je restrikce takzvané Mikádo, jsme domluveni, že na robotu bude nainstalována ruka s ramenem a nůžkami. Než by šel robot dolů, udělaly by se dva nebo tři průzkumné ponory a vystříhaly by se tak hlavně staré vodící šňůry. Až bude mít cestu vyčištěnou, šlo by se dolů,“ popsal taktiku ponoru Guba.

 

Od nového průzkumu si speleologové slibují nejen pokoření dosavadní hloubky, ale především objasnění sporů, které odborníci kolem dna propasti dlouhodobě vedou.

Speleologové zkoumají hloubku Hranické propasti řadu let a metry ke dnu se postupně posunují.

 

Světový unikát z Hranic si drží světové prvenství přesně pět let, tehdy trasu pro průzkumnou sondu připravil v zaplavené vápencové propasti polský potápěč Krzysztof Starnawski, který se s ní část cesty potopil.

 

Sondě ve specifickém jeskynním prostředí poskytl dobrou výchozí pozici do nejhlubší části jeskyně, kam už poté sestupovala sama. 

 

Dálkově řízeného robota, který se tehdy o zaznamenání světového prvenství zasloužil, se odborníkům podařilo vytáhnout z hlubin až po deseti měsících. Zůstal totiž v propasti zaklíněný.

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář