Orchestrion v Hranicích je jedním z posledních funkčních exemplářů v Česku.

Orchestrion v Hranicích je jedním z posledních funkčních exemplářů v Česku. image not found

Mechanický hrací nástroj, který napodobuje zvuk orchestru, je důkazem hudebních, uměleckých a technických dovedností našich předků. Od dob jeho největšího rozmachu na přelomu 19. a 20. století zůstává funkčních jen pár exemplářů, z nichž jeden si mohli prohlédnout návštěvníci hranického muzea minulý víkend na Dnech evropského dědictví.

České země byly v minulosti velmocí ve výrobě orchestrionů. Nástroj o velikosti skříně vydává zvuk hned několika dalších nástrojů díky dřevěným válcům s ocelovými hřebíčky, na kterých je hudba zaznamenána. Do pohybu se uvádí velkým závažím. „Na zádech zdobené skříně je obrovské stokilogramové závaží, které se musí klikou nadzdvihnout. Do pohybu jej dali lidé tím, že vhodili pětník a zvolili si jednu z osmi melodií,“ vysvětlila princip pianinového orchestrionu Kateřina Koblihová, zástupkyně ředitele Základní umělecké školy v Hranicích, v jejíchž prostorách je historický nástroj k vidění.

K pianinu se uvnitř orchestrionu přidávají postupně bicí nástroje, jako je buben, činel, malý buben, triangl a xylofon. Šest „muzikantů“ už hraje kvůli zubu času falešně, ale studentům umělecké školy připomíná, že dříve dokázala orchestr nahradit jedna vyřezávaná skříň s ručně malovanými skly. Vyrobila ji na přelomu století firma Klepetář a původně stála v hospodě U Urbanů ve Velké u Hranic. Ve sbírce muzea je od 70. let minulého století.

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář