Za pokus na Bečvě ocenění..ale také hrozící pokuta!

Za pokus na Bečvě ocenění..ale také hrozící pokuta! image not found

Kvůli snaze vypátrat viníka ekologické havárie na řece Bečvě a zjistit okolnosti hromadného úhynu ryb dostává jedno ocenění za druhým. Nedávno třeba Environmentální cenu Josefa Vavrouška za výjimečný počin. České inspekci životního prostředí teď ale musel šéf rybářského svazu v Hustopečích nad Bečvou Stanislav Pernický vysvětlovat pokus, který provedl společně s profesorem Jakubem Hruškou. Jeho výsledek zpochybňuje oficiální verzi o tom, že chemikálie do vody unikly z výusti u rožnovského areálu na Juřince.

 

Od ekologické havárie na řece Bečvě, při které uhynuly na následky otravy kyanidem desítky tun ryb, uplynul rok. S jakými pocity se za touto událostí ohlížíte?

Pocity jsou smíšené. V pátek  17. 9. jsem totiž musel jít vypovídat na Českou inspekci životního prostředí a vysvětlovat experiment se solankou, který jsme prováděli s profesorem Jakubem Hruškou. Je to trochu paradoxní, že na jedné straně získávám ocenění, která jsou napříč republikou společensky ceněna, a na straně druhé mi hrozí pokuta půl milionu korun za provedený experiment. Tím experimentem jsme si přitom chtěli jen potvrdit naše úvahy a domněnky o tom, že není možné, aby kyanidy unikly z rožnovské výusti.

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář