Lázně Teplice utekly “hrobníkovi z lopaty“.

Lázně Teplice utekly “hrobníkovi z lopaty“. image not found

Lázním Teplice nad Bečvou skončila ochrana před věřiteli. Celkem šestiměsíční moratorium ochrany před věřiteli skončilo a firma je zpět v běžném provozu. Společnost letos neočekává návrat do černých čísel a zatím se jim daří plnit splátkové kalendáře. Oznámila to výkonná ředitelka lázní Bohdana Opočenská.

„Ekonomická situace však bude nadále složitá, protože jsme museli čelit zákazu provozu a rapidnímu úbytku klientů téměř celý rok. Nyní jsme vyrovnali všechny závazky v dohodnutých splatnostech a hodláme je i v následujícím období plnit včas. Epidemie byla pro naše lázně obrovskou zátěží, protože jsme mohli využít jen některých nástrojů státní pomoci. Museli jsme požádat o ochranu před věřiteli, po velmi důkladném vyjednávání se všemi zainteresovanými stranami. Nyní už nemůžeme tento institut využívat, jsme rádi za to, že nám věřitelé i soud vyšli vstříc. Nečeká nás snadné období a musíme se i nadále potýkat s celou řadou negativních faktorů, nemůžeme vyloučit zejména v Lázních Teplice nad Bečvou nutnost dalších kroků. Černá čísla v následujících několika letech neočekáváme,“ uvedla dnes Bohdana Opočenská.

Podle Opočenské je jediným důvodem současného ekonomického stavu zákaz provozu a rapidní úbytek klientů a nelze předpovídat ekonomický vývoj lázní, počty klientů, hospodářský výsledek tak, jak to bylo běžné před pandemií. Například v letních měsících se skokově obsazenost lázní dostala přes 50 %, ale na podzimní měsíce opět významně klesá.

 

„Zde jsou jednoznačně vnější faktory. Pandemie COVID-19 pokračuje a předpovídají se další vlny, na podzim se očekává již třetí vlna očkování u některých rizikových skupin. Nevíme, co to udělá s postoji klientů a především neumíme předvídat vývoj operací v nemocnicích, jejichž klientela je pro nás klíčová,“ řekla dále Bohdana Opočenská.

 

Podle jejích slov se během pandemie navíc projevily i další negativní jevy. Lázně musely zastavit investice a zbytné opravy, některé pavilony lázeňských domů, které mají společnosti pronajaty, zatím nemohly být otevřeny.

 

„Museli jsme propustit část personálu, abychom udrželi ostatní profese, zejména tam, kde není obecně dostatek odborného personálu, musíme navýšit mzdy, což jsou další výrazné vstupy. Během pandemie významně zdražily náklady na potraviny, energie a dodavatelské služby,“ popsala současné problémy Opočenská. Proto je nezbytné definovat novou strategii lázní a provést významné změny, které budou ekonomicky náročné.

 

„Současné zaměření na pojištěnce zřejmě ztratí ekonomický smysl, protože jich jednak nebude dostatek a platby za ně nepokryjí náklady spojené s jejich pobytem v lázních. Budoucnost vidíme v prevenci, diagnostice a cílené lázeňské léčebně rehabilitační péči a v prémiových zdravotních produktech a službách. K takové změně ovšem nelze přikročit ze dne na den a bude nutné najít dodatečné zdroje financování,“ sdělila dále Opočenská.

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář