V Hranicích občané špatně třídí a separují odpad.

V Hranicích občané špatně třídí a separují odpad. image not found

Vzhledem k dlouhodobě špatné situaci separaci odpadů na Hranicku vedení společnosti a Města Hranice rozhodlo o akci podrobného rozboru obsahu sváženého odpadu v termínu 9.9.2021, kdy byla na tuto akci objednána specializovaná firma a byl udělán rozbor sváženého bio odpadu a komunálního odpadu z lokalit sídlišť v Hranicích. Tento rozbor zajišťovala firma JRK a komplexní výsledky budou známy do 14 dnů a budou naší společností zveřejněny. Již nyní ale můžeme říci předběžná čísla, kdy bio odpadu 1350 kg a příměsi v tomto odpadu 29 kg. Největším podílem byly plasty 13, 8 kg a gastro odpad 8,2 kg, což je celkově asi 2 až 3% odpadů (nepatří do bio složky). Z toho jednoznačně vyplývá, že občané ve své podstatě znehodnocují materiál pro kompostování, již na svém vstupu, kdy jednotky kg nežádoucího odpadu dokáží znehodnotit o objem bio složky v celém sváženém popelářském voze. Jelikož teď to máme vybavené lisem pro úsporu místa a hutnění. Bohužel se takto zamíchané příměsi nedají již z bio odpadu separovat. Ruční separace je významně časově a finančně náročná a tedy nepřipadá v úvahu.

 

Dalším rozboru jsme se věnovali složkám komunálního odpadu, kdy ten obsahoval kolem 70% příměsi složek odpadu, které lze separovat ( nejvíce byly znovu obsaženy plasty a dále kovové obaly - plechovky ). Je velkou škodou, že zrovna kovy, které jsou pro druhotné zpracování velice vhodné se objevují ve velké míře v komunálním odpadu místo toho, aby mohly dále cirkulovat v hospodářství. Tento rozbor nás bohužel nepřekvapil a jen dokazuje naše predikce, že sice separace odpadů na Hranicku je na dobré úrovni, ale k dokonalosti má velmi daleko.

 

Jsme rádi, že o tuto akci projevily zájem regionální a národní média a že tedy občané Hranic i ČR dostali tyto neutěšené informace skladby odpadů v našem městě.

Ekoltes chce tedy znovu apelovat na všechny, kterým životní prostředí a jejich vlastní okolí není lhostejno, aby se zamysleli nad možnostmi. předcházení tvorbě odpadů, případně jejich separací a možnou ekologickou likvidací.

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář