Globální gigant Amazon bude mít na Přerovsku obří logistické centrum.

Globální gigant Amazon bude mít na Přerovsku obří logistické centrum. image not found

Americký obr v online nakupování, společnost Amazon, má nakročeno do Olomouckého kraje. Právě pro ni se staví velké moderní logistické centrum v místě někdejšího cukrovaru v Kojetíně. Dá se tak očekávat, že firmy z širokého okolí čeká boj o udržení zaměstnanců.

„Společnost Amazon pokračuje v investicích v České republice a hledá nové lokality, které by mohla přidat do své evropské sítě distribučních center. Kojetín je jednou z těchto potenciálních lokalit,“ připustila mluvčí společnosti Miroslava Jozová.

 

Společnost plánuje nabídnout práci až dvěma tisícům lidí, což zahýbá mzdami v širším okolí, a to nejen v logistických centrech.

„Jakýkoliv příchod takového hráče je vzpruhou pro trh, protože jde o rozšíření poptávky po pracovní síle a umožňuje zaměstnancům, kteří mají kvalifikaci na tato pracovní místa, říct si o vyšší mzdy,“ poznamenal ekonom Lukáš Kovanda.

Amazon každoročně přezkoumává platové podmínky konkurence a reaguje na ně. K poslednímu navýšení mezd ve stávajícím centru v Dobrovízi u Prahy přistoupil v srpnu, noví zaměstnanci distribučního centra nyní dostávají na hodinu 182 korun, vedoucí pracovníci pak 225 korun na hodinu.

Připočte-li se desetiprocentní měsíční bonus, na který mají pracovníci internetového obchodu nárok, mohli by zaměstnanci v Olomouckém kraji při stejných platech na vstupních pozicích vydělávat 32 411 až 34 726 korun hrubého za měsíc, vedoucí týmů pak 40 068 až 42 739 korun.

Podle ekonoma Kovandy by nicméně logistická centra v kraji už teď měla podnikat kroky k tomu, aby jim zaměstnance v budoucnu konkurence nepřetáhla.

 

„To nejlíp učiní tak, že jim přidají na mzdách,“ vzkázal.

Upozornil přitom, že najít takové množství lidí nemusí být snadné. „V době, kdy je pracovní síla obtížně dostupná díky nejnižší míře nezaměstnanosti v EU, to znamená jediné. Aby přetáhli zaměstnance, budou jim muset zaplatit víc. Nebudou moci hledat jen na úřadu práce,“ dodal Kovanda.

 

Mluvčí Olomouckého kraje Eva Knajblová označila každou novou možnost, díky které obyvatelé získají práci, za přínos pro region.

Třeba krajský radní Radim Sršeň (Starostové a nezávislí) však v budování distribučního centra na Hané nevidí budoucnost.

 

„To nepomůže nikomu a ničemu. Cestou jsou významné inovace, které díky využití špičkových odborníků technologií přinášejí žádané výrobky s vysokou přidanou hodnotou. To je i cesta k vyšším mzdám. Nový internetový obchod regionu nic nepřinese, jenom problémy v budoucnu,“ řekl.

Naopak ředitelka Okresní hospodářské komory Přerov Andrea Hošťálková si myslí, že z příchodu velkého investora budou profitovat místní firmy.

 

„Mohou nabídnout další navazující služby pro přicházející investory. S příchodem nových pracovníků se navíc nabízí i další podnikatelské příležitosti,“ podotkla.

„S příchodem nového zaměstnavatele do určitého území navíc obvykle souvisí také oprava stávající nebo budování nové infrastruktury,“ podotkla Knajblová.

Negativem nového logistického centra může být podle hejtmanství například narůst dopravy.

 

„Je tedy třeba, aby nositelé projektu i příslušné orgány zajistili, aby tyto změny obyvatele regionu poznamenaly co nejméně,“ vyzvala mluvčí kraje.

 

Někdejší cukrovar v Kojetíně na Přerovsku se přeměňuje na moderní robotické centrum pro online nakupování. Stavitel průmyslových zón Panattoni ve spolupráci se skupinou Accolade tam připravuje centrum odpovídající nejmodernějším světovým trendům internetového maloobchodu za více než tři miliardy korun.

„Bude se jednat o první vícepatrovou logistickou budovu v Česku s předpokladem robotizace,“ upřesnil generální ředitel Panattoni pro Českou republiku a Slovensko Pavel Sovička.

 

„Přibližně v létě příštího roku by měla být hotová stavební část a za další rok, v létě 2023, technologická,“ doplnil starosta Kojetína Leoš Ptáček. Ten obří projekt vítá.

 

„Takové větší firmy jsou připraveny pracovníky i zaplatit. Těším se na to, že se zde zvýší hladina mezd. Navíc robotické centrum bude potřebovat několik set vzdělaných lidí,“ řekl.

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář