Matěj Černý referuje o hudební složce festivalu Letiště

Matěj Černý referuje o hudební složce festivalu Letiště image not found

Došli jsme k tomu, že jsme festival nechtěli stavět na "headline" hvězdě.

Asi nejzásadnější hvězdou večera bude v pátek Bára Zmeková. Je to písničkářka, která se stává čím dál známější. Zajímavé obsazení s barytonem, akordeonem a se saxofonem. 

Potom bude Flash The Readies, což je olomoucká postrocková kapela. Mají zajímavé vizuály a začínají se prosazovat v postrockové scéně i ve světě. Měli turné například v Číně a v Belgii. Hraje zde hraničák Marek Antoňů. Pro místní mohou být tyhle lokální jména a jejich produkce zajímavé.

V sobotu odpoledne bude jam session, což bude zajímavé pro ty, co mají rádi jazz nebo improvizaci a vůbec živou hudbu. Na této jam session by měl vystoupit anglický kytarista Luis "Cleaven" a ještě další muzikanti z Moravy a Čech.

Večer budou hrát Metastavy. Jedná se o jeden z nových objevů na české alternativní scéně. Potom bude hodně taneční večer. Bude hrát kapela Noisy Pots, která využívá různé běžné předměty v domácnostech, hrají na ně a za jejich pomoci vytváří zajímavé taneční sety. FVLCRVN poté bude také vyloženě taneční záležitost.

Každý má ale něco specifického, co jeho vystoupení dělá zajímavým. Návštěvníci nebudou vystupující znát z masových mainsteamových médií. Ke každému vystupujícímu by se dal říci zajímavý příběh. 

 

Zajímavé také je, že spousta z vystupujících na předchozích ročnících Letiště, se později stala známějšími i v rámci mainsteamu.

Toho si také všímáme. Říkáme si, že děláme hvězdy. To se nám daří od začátků.

Na tom jsme to také chtěli stavět, že dáváme šanci novým projektům. Například Kapitán Demo. Hráli na Letišti, když je ještě nikdo pořádně neznal, ale dneska si je nemůžeme dovolit.

V podstatě "za pakatel" tady návštěvníci mohou vidět budoucí hvězdy v jednom balíku. I když o nich více uslyší až třeba za tři roky. Necháváme je rozletět..Však Letiště!

 

Začínáme ve čtvrtek. Rozjezdem bude Marek Urbánek a Honza Hovorka. Honza Hovorka měl i projekt s Danem Bártou. Bude mít malý improvizovaný projekt. Honza Hovorka hrál také s Chaossem. Bude to takový menší rozjezd, takže pokud si kdokoliv bude chtít udělat ve čtvrtek malý pátek, tak ta možnost tady je.

Co se týče performance obsahu, tak vzhledem k přesunu do prostor Karnoly nebude tato část obsahu festivalu Letiště tak bohatá jako před dvěma lety. Nechtěli jsme tuto část programu rozšiřovat, aby na omezeném prostoru bylo více místa pro návštěvníky.

Loni měl být sedmý ročník, ale právě proto jsme loňský ročník nazvali 6,5tý ročník festivalu. Tak jsme si říkali, že si na ten sedmý ročník počkáme..do těchto míst. I když loňský "ročník" v Praze navštívili i místní skalní fanoušci festivalu.

Bude tady i Katty Pop se svým stánkem. Dělá batohy, ledvinky, šaty, košile, kimona. Její produkci si tady budete moci zakoupit.

Bude tady v sobotu i NEA, což je jeden z těch projektů, o kterém více uslyšíme asi opět až za pár let. Je to zpěvačka a producentka romského původu.

Romského původu je spousta talentovaných hudebníků. V rámci studia jsem se se spoustou takových setkal na konzervatoři. I mí učitelé byli Romové. Vždycky i to festivalem Letiště nějakým způsobem prostupuje..Jedná se multikulturní festival. Letiště je festival jako letiště, kde se střetávají různé kultury a různí lidé z celého světa. Nechceme se vymezovat vůči někomu za náboženství, příslušenství k rase, sexuální orientaci nebo cokoliv jiného. Právě naopak. Je to právě o tom spojování a vyměňování si různých pohledů.

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář