festival Letiště: Přijďte i na tradiční lokální pivo!

festival Letiště: Přijďte i na tradiční lokální pivo! image not found

Portáš si festival Letiště vybral sám. Organizátory festivalu Letiště oslovil obchodní zástupce pivovaru Portáš Jaromír Konrád, který zašovskému pivu natolik věřil, že organizátory Letiště přesvědčil, aby přijeli na prohlídku pivovaru a ochutnávku piva Portáš. 

Nejvíce organizátory festivalu Letiště zaujalo, když jim na konci prohlídky pivovaru Portáš bylo sděleno, že je pivo této značky filtrováno přes rozemleté lastury pocházející z Francie.

Prohlídka a ochutnávka v pivovaru v Zašové u Valašského Meziříčí organizátory jedinečného lokálního festivalu Letiště zaujala a okouzlila profesionalita a produkce piva natolik, že se nemohli rozhodnout jinak, než čepovat pivo z lokální produkce a to právě pivo Portáš.

 

O lokální produkci se jedná, neboť Zašová je ve vzdálenosti 28,8 km od Hranic. V obci Zašová byl pivovar stejného jména založen v roce 2003. Zašová leží mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem od Radhoštěm, kde na bývalém farním statku je právě pod značkou Portáš vařeno nepasterizované pivo - pivo strážců hor. K výrobě je použit slad z Přerovska. Hory totiž byly Portáši odpradávna chráněny.

Strážci hor jsou už po tři staletí součástí "valašského" kraje. Obyvatelé této části Moravy, která kdysi tvořila zemskou hranici s Uhrami, znali hory, byli fyzicky zdatní, urostlí a odvážní. 

Po bitvě na Bílé hoře, kdy v zemi panoval útisk, hlad a bída, se právě Valaši vzbouřili proti státu, církvi a vrchnosti. V roce 1638 nařídil císař Ferdinand III. Zemskému hejtmanovi Salmovi, aby nechal odvést sto mužů do ochranného sboru „Věrných Valachů“. Přitom ho důrazně nabádal, aby při formování sboru dával pozor a rozeznával Valachy věrné a spolehlivé od nespolehlivých. Název Portáši vznikl pravděpodobně z latinského slova porta = brána nebo z maďarského portyáz (portás), což byl strážce brány. Takovými bránami byly průsmyky, kterými nepřátelé vpadali na Moravu. „Portáši v pasoch“ (průsmycích) zůstávali ve službě, i když byla ostatní zemská obrana rozpuštěna. Hlavním posláním Portášů bylo udržovat bezpečnost osob a majetku v kraji hradišťském. Patřily do něj i Vsetín, Vizovice, Valašské Klobouky a Brumov, a kraji přerovském, kam spadaly Hranice, Valašské Meziříčí a Rožnov pod Radhoštěm. Portáši se ale pohybovali i v jiných krajích, když naháněli, zatýkali, předváděli provinilce a zločince do zemských či vrchnostenských žalářů. Sloužili vlastně po celé Moravě. Portáši obětovali celý svůj život službě. 

Není proto náhoda, že výběr značky pro pivo ze Zašové byl jasný. Portáš nám takto může sloužit i nadále a nejen na Valašsku.

Komentáře (1)

  • Pepa

    Friday, August 13, 2021

    A já myslel, že bude navařen Myšák...

Přidat komentář