Svépomocí vystavěl dům z pěti kontejnerů, teď chce ostatním ukázat, jak na to

Svépomocí vystavěl dům z pěti  kontejnerů, teď chce ostatním ukázat, jak na to image not found

Kutilství v praxi

Prosklený dům z přepravních kontejnerů vyrostl na Smetanově nábřeží v Hranicích před očima za méně než osm měsíců. Své pomocí ho postavil Marek Popálený pro svou rodinu. Ekologicky, levně a téměř v jedné osobě. V novostavbě již bydlí, myšlenka ale pokračuje. Autor celý proces stavby dokumentoval na video a nyní chce z natočeného materiálu připravit návod, aby ostatním ukázal a poradil, jak na to. Finance na návod vybírá na platformě HitHit.

Otec rodiny plánuje vytvořit video návod, který pomůžeme každému kutilovi přeměnit přepravní kontejnery na luxusní dům o 140 m2. „V Česku i na Slovensku je spousta šikovných lidiček, myslím, že i šikovnějších než jsem já, kteří si mohou postavit své vlastní bydlení za rozumný peníz. Stačí jen vědět jak na to a dostat dobré informace,“ vysvětluje autor. Přidanou hodnotou má být právě osobní zkušenost se stavbou - Popálený zamýšlí ukázat všechny vychytávky i přiznat všechny chyby a přešlapy, které udělal, tak, aby se jich ostatní mohli vyhnout.

Na tvorbu propracovaného návodu pro každého vybírá peníze od 24. prosince. Na platformě HitHit lidem nabízí celý balíček, který je vstupem k vlastnímu bydlení. „Přidáváme i konkrétní projekt našeho domu, technické výkresy a přesný seznam potřebného materiálu. Tak aby nekoupili ani o kubík betonu víc, jako se to stalo mně,“ usmívá se Popálený. „Když lidi uvidí, že dům jsem zvládl postavit svépomocí a téměř v jedné osobě, troufnou si projekt zduplikovat a postavit své království i sobě.“

Dům přitahuje pohledy zvědavých kolemjdoucích a nemálo z nich se osmělí dovnitř. „Už mám přes sto selfíček, se všemi, kteří přijdou dovnitř. To je pro mě důkaz a zároveň výzva, že lidi chtějí informace, které já teď mám a odevzdám je dál. Beru to taky jako odměnu a zároveň poděkování pro všechny naše fanoušky, kteří nám fandí,“ podotýká spokojeně.

Kromě moderního exteriéru přitahují pozornost i benefity kontejnerové stavby. Těmi je nižší pořizovací cena za hrubou stavbu i šetření přírody. Do základu stavby se používají již opotřebované lodní přepravní kontejnery, což znamená jejich recyklaci. Další výhodou je obrovská flexibilita a rychlost výstavby. „Například odpadne dělání těžkých překladů nad okny, na vše stačí flexa a řezné kotouče. Stropy mezi patry jsou automaticky vytvořené navrstvením kontejnerů a podobně,“ popisuje tvůrce své zkušenosti s usnadněním práce.

Svou cestu sdílí Popálený na platformě YouTube od samého začátku. Na kanál nazvaný 2apples nahrává každou neděli nové video, kde fanoušci vidí týdenní pokrok, a na kterém svou práci komentuje. Setkává se s velkým ohlasem. „Teď mi tři noví fanoušci psali, že si dali pětihodinový maraton všech dílů za sebou. To mě neskutečně nadchlo. Těším se z každého nového komentáře, jsem rád, že to lidi baví,“ shrnuje dojmy stavitel domu.

Všechny díly viděl i Michal Jemelka a každý týden se těší na nový. „Některé epizody jsem si pustil i dvakrát, třikrát,“ vysvětluje fanoušek. Na projekt přišel náhodou, když do Hranic jezdil za přítelkyní a stavbu opakovaně míjel. Když přibyl banner s adresou na YouTube, stránku si vyhledal a hned se stal pravidelným sledujícím.

Na projektu se mu nejvíc líbí samotný nápad na dům z kontejnerů, který znal už ze zahraničního prostředí. Teď s napětím sleduje, jak bude vše fungovat v českých podmínkách a jak autor vyřešil třeba zateplení nebo vytápění.

Odkazy, další informace a kontakt:

Odkaz na sbírku, který bude aktivní od rána 24. 12. 2020
https://www.hithit.com/cs/project/9039/postav-si-svuj-vlastni-dum-ukazeme-ti-jak

 

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář