Čápi v Hranicích dostali nové bydlení

Čápi v Hranicích dostali nové bydlení image not found

Hraničtí čápi se mají příští rok kam vrátit. Dnes byl vztyčen nový železobetonový sloup, který má na vrcholu ocelovou konstrukci s připraveným základem hnízda.

Celá akce probíhala ve spolupráci s ornitology z Českého svazu ochránců přírody ve Valašském Meziříčí. Ti mají za sebou už celou řadu podobných akcí a v umísťování nových čapích hnízd jsou velmi úspěšní.

 

Po více než ročních přípravách se dnes podařilo v Hranicích na Moravě vztyčit nový, 12 m vysoký betonový sloup s podložkou pro hnízdo čápa bílého. Čápi zde dlouhé roky hnízdili na vysokém cihlovém komíně, který byl ovšem již v havarijním stavu a statik rozhodl o jeho zbourání. Demoliční práce proběhly na sklonku léta, stavební firma připravila i prostor pro vztyčení betonového sloupu a zajistila samotný sloup. Na tento sloup jsme pak připravili ocelovou, řádně vypletenou podložku, která bude sloužit čápům k hnízdění. I když nové hnízdo bude asi o 7 m níže než to původní na komíně, věříme, že ho čápi na jaře bez problému obsadí,

komentoval akci na facebooku Valašské ekocentrum ČSOP Mirek Dvorský.

 

 

 Komín s čapím hnízdem na Třídě Čs. armády byl v tak špatném stavu, že jeho oprava by byla příliš nákladná. Podle zpracované studie měla vyjít asi na 2 miliony korun. Proto byl komín rozebrán a nahrazen novou konstrukcí. 

 

Demolice komína a stavba nové konstrukce vyšla na přibližně 400 tisíc korun.


Foto původní komín/nové hnízdo 

(foto město Hranice)

Komentáře (1)

  • D Kraemer

    Monday, October 19, 2020

    Jiz se tesim na pristi rok na capiky

Přidat komentář