Rozhovor s Michalem Ondrou, zakladatelem portálu iHranice.cz

Rozhovor s Michalem Ondrou, zakladatelem portálu iHranice.cz image not found

Přinášíme vám rozhovor s naším zakladatelem, Michalem Ondrou. Pan Ondra před více jak 3 lety založil s kamarádem portál iHranice.cz a začal v našem městě budovat toto místo, kde se lidé mohou dozvídat o dění na Hranicku. Také v Hranicích minulý rok založil mikropivovar Myšák. A tento rok se rozhodl, že bude kandidovat do krajského zastupitelstva Olomouckého kraje na společné kandidátce Pirátů a Starostů.

Ahoj Michale. Kromě toho, co už je o tobě uvedeno v úvodu, nám o sobě ještě něco řekni.

Co bych vám o sobě řekl? Možná to, že mi je 35 let a v Hranicích jsem se narodil. Tohle město je naprosto skvělé a já ho mám vážně moc rád. Možná proto se snažím tu rozvíjet aktivity, které jsou přímo s městem spjaté. Jak už iHranice, kdy si lidé často mylně myslím, že to platí město a přitom tomu tak není, tak třeba i Mikropivovar Myšák, kdy u nás v Hranicích pivovar do té doby chyběl. Právě dokončuji rekvalifikační kurz “Sladařské a pivovarské práce”, v říjnu bych měl mít zkoušky, tak mám z toho trochu strach, učení mi už nejde tak, jako když mi bylo 20 (smích).

Také jsem ve Finančním a Kontrolním výboru našeho města, fakt mě zajímá to, co se v našem městě děje. Prostě se snažím být aktivní a měnit věci okolo sebe k lepšímu. Proto vlastně v říjnových volbách kandiduji do krajského zastupitelstva. Chci měnit Olomoucký kraj, a potažmo i Hranice k lepšímu.

Říkáš, že ti je 35 let. Necítíš se být ještě mladý na to vstupovat do politiky?

Vůbec, naopak! Cítím se už na to starý. Osobně si myslím, že do aktivní politiky by měli chodit mladší lidi, než jsem já. Je třeba, aby tam byly zastoupeny všechny věkové skupiny. Důvod je jasný, mladí se mohou učit od starších odborným věcem a starší jsou nuceni neusnout na vavřínech díky těm mladším. Ale bohužel vidím, že politika je jakási uzavřená skupina a moc si mezi sebe nové tváře nepouští. Naštěstí toto mají v rukou lidé a ve volbách mohou změnit zaběhnuté pořádky.

Je vidět, že máš spoustu povinností. Měl by jsi teda vůbec čas věnovat se aktivně politice na krajské úrovni?

No, je pravda, že vstávám cca kolem 7 hodiny a chodívám spát kolem půlnoci a během dne stále někde jsem. Ať už vařím pivo či se o něj starám, nebo jezdím po schůzkách či jsem na nějakých jednáních. Dřív jsem neměl čas ani na oběd, ale když jsem se dostal na 114 kg své váhy, tak jsem si řekl, že to je nebezpečné a musím zvolnit. Jenže já to neumím! Každopádně na pravidelné jídlo si čas najdu, nyní mám 86 kg a nerad bych se dostal zpět. Zdraví máme jen jedno. ALE, abych odpověděl na tvou otázku, tak ano, jsem připravený se krajské politice věnovat naplno. S tím jsem do toho šel. I když jsem na kandidátce na 28. místě, a abych se dostal do zastupitelstva kraje, tak bych musel získat dostatek preferenčních hlasů. I tak jsem do toho šel s tím, že budu pro kraj pracovat v plném nasazení. Takže to mohu s čistým svědomím slíbit. 

Co podle tebe může koalice Pirátů a Starostů nabídnout potenciálním voličům?

Musím přiznat, že jsem byl otevřeně proti této koalici a chtěl jsem, aby STAN kandidoval sám za sebe. Nicméně demokracie je krásná věc a většina byla pro koalici a já to plně respektoval. A nebyl bych to já, abych si tedy nezačal zjišťovat, co jsou ti Piráti zač. A víte co? Oni to jsou docela normální lidi (smích), stejně jako já. Ke všemu, když se daly programy Pirátů a STANu k sobě, tak tam nevznikly žádné rozpory, nebo jen úplně minimální. Stejně bychom po volbách s Piráty spolupracovali, takže proč se nespojit už před volbami? Takže prostě pod tíhou argumentů a faktů jsem svůj původní názor přehodnotil a jsem rád, že jsme se s Piráty dohodli. Ano, někteří voliči mi to spojení vyčítají, ale myslím, že se mi daří jim vysvětlit, že pro Olomoucký kraj je to opravdu dobré spojení.

A co můžeme voličům nabídnout? Máme opravdu propracovaný a kvalitní program, který mnoho našich politických konkurentů nemá a místo toho se zahaluje jen do hesel, frází a populismu. Mimochodem doporučuji si náš program opravdu přečíst, má 29 stran a dotýká se 12 oblastí, stěžejních pro náš kraj. A kromě toho ti lidé, kteří jsou na kandidátce jsou lidé, kterým opravdu jde o blaho Olomouckého kraje. Mám možnost s nimi mluvit z očí do očí a myslím si, že poznám, pokud někdo ví o čem mluví a my opravdu víme, o čem mluvíme.

A přímo tvoje jsou jaké programové priority?

První bych asi řekl, že co je mou skutečnou motivací jít do politiky, protože ono to fakt není dreamjob [práce snů, pozn. red.]. Vidím, co se děje kolem a upřímně mám strach, že až někdy budou mít moje děti, které zatím nemám, můj věk, tak tahle země bude zdevastovaná. A to jak ekonomicky, tak i ekologicky. Toho se upřímně bojím a nechci to dovolit.

A moje programové priority? Budu se zastávat mladých rodin, protože ty potřebujeme udržet v našem kraji. Ony to nemají zase tak lehké, jak si někteří myslí. Dnes sehnat bydlení znamená zadlužit se na 30 a více let. Sice v posledních letech najít práci bylo relativně snadné, ale nikdo už neřeší v jakých oborech. Často jsou schopní lidé nucení odejít do Prahy, protože prostě u nás v kraji se neuplatní. A mít dítě? Mnoho mladých to odkládá právě proto, že mají tu hypotéku, nemají dostatečně velký byt, ještě nemají vytvořenou finanční rezervu atd.

Potom bych byl rád v kraji hlasem lokálních producentů a zaměstnavatelů. A v neposlední řadě bych chtěl podporovat rozumnou ochranu životního prostředí. Ale zdůrazňuji to slovo ROZUMNOU, protože fakt bych nerad, aby se tu dalších 20 let řešily dostavby klíčových dopravních staveb, které by pomohly tisícům lidí kvůli až absurdním požadavkům ze strany ochránců životního prostředí. Za mě musíme opravdu ke každému projektu přistupovat se selským rozumem. Dostavbu dálnic a obchvatů měst potřebujeme, ale napřílad výstavbu železných krychlí na zelených loukách, když máme tisíce chátrajících fabrik, opravdu nepotřebujeme.

Říkal jsi, že chceš být hlasem lokálních producentů a zaměstnavatelů. Proč zrovna jich? Nemůže ti to uškodit, vždyť slovo “podnikatel” je často vnímáno jako sprosté slovo.  

Bohužel je pravda, že podnikatel je mezi lidmi často vnímán jako nějaký podvodník. Jenže to přece tak vůbec není. Jsou to lidé, kteří se o sebe starají sami, a navíc se starají o další lidi, kterým dávají práci. Dnes není vůbec jednoduché zaměstnávat lidi. Bylo to vidět i během korony, kdy se snažili místní podnikatelé a lokální firmičky lidi co nejvíce podržet. A ti velcí? Těm často na lidech nezáleží, prostě je propustí nebo závod úplně zavřou a odejdou do jiné země, kde jsou mzdy nižší. To si ten lokální zaměstnavatel nemůže dovolit. On je s místem svého působení opravdu spjatý. Potřebuje místní lidi, a proto se k nim musí chovat slušně. A stejně tak neničí životní prostředí, protože tady žije a žijí tady také jeho děti, vnoučata. To je zásadní rozdíl, který vnímám mezi nadnárodními řetězci, kteří peníze z kraje, a vlastně i z České republiky odvádí pryč, a těmi lokálními producenty, kteří peníze drží u nás. Jenže tito lidé nemají čas zabývat se politikou, mají svých starostí nad hlavu a stát jim bohužel starosti jen přidává. A proto chci být jejich hlasem v krajském zastupitelstvu.

Předvolební heslo vaší koalice je “Tvoříme budoucnost”. Jakou budoucnost tedy vidíš v Olomouckém kraji?

To je jednoduché… chci, aby to bylo místo, kde opravdu chceme vychovávat naše děti a vnoučata, a kde budeme chtít jednou zestárnout.

Máš pocit, že by jsi mohl z krajského zastupitelstva nějak pomoci přímo Hranicím?

Bezesporu ano. Hranice leží na okraji kraje. Nežije se nám tu špatně, ale přeci jen nemáme žádný hlas v kraji, a co si budeme vykládat, mít svého zástupce v krajském zastupitelstvu je jen výhodou. Ke všemu to nejsou jen Hranice město, ale také obce okolo, a to už je horší. Stačí jet po těch cestách a často se člověk bojí, zda ještě má kola. Také různé zájmové spolky potřebují být podporovány z kraje, lidé tyto své aktivity dělají z lásky, ale peníze pro svou činnost potřebují. Pak je tu skupina dobrovolných hasičů, kteří také potřebují zastání v kraji. A malým obcím by se třeba hodila podpora k udržení si jejich místních obchůdků. Těch možností, jak pomoci Hranicím a Hranicku je hrozně moc, a myslím si, že ani během jednoho volebního období to nebude možné vše zvládnout. Jenže někde se začít musí. A lepší začít hned, než bude pozdě!

Více o Michalovi také na WWW.MICHALONDRA.CZ

 
Zadavatel: Piráti a Starostové | Zpracovatel: iHranice.cz s.r.o. | Předvolební inzerce

Komentáře (2)

  • občan

    Tuesday, September 22, 2020

    To jméno je v Hranicích slyšet. Za tímto mladým mužem je vidět spousta práce a je na něm znát, že své město opravdově miluje. Za kariérou nejde řečmi, ale skutky. Už vím, koho budu volit. Pane Ondro, děkuji, rozhovor s Vámi: byl nejen poučný, ale pro ostatní kecaly i inspirativní.

  • Milan Vinkler

    Thursday, September 24, 2020

    Jak se říká: "Mladí vpřed a staří na svá místa". Tak ať Vám to vyjde pane Ondra.

Přidat komentář