Plošina na Helfštýně nabízí nevšední výhledy do údolí

Plošina na Helfštýně nabízí nevšední výhledy do údolí image not found

Nevšední výhledy do údolí Moravské brány i na areál hradu nabídne návštěvníkům plošina na střeše opraveného renesanční paláce hradu Helfštýna.

Helfštýn se znovu otevřel v sobotu po více než dvou letech po rozsáhlé rekonstrukci. Ta stála více než 90 milionů Kč, správa Helfštýna si od ní slibuje zvýšení návštěvnosti hradu.

„Pro mě je nejdůležitější to, že se podařilo památku zachránit,“ řekl kastelán hradu Jan Lauro. „Autentická hmota zůstala zachována. Nám šlo o to, aby ten stav, v jakém nám palác přenechali naši předci, zůstal bez změny. Aby se nijak nezměnila jeho silueta, aby ta hmotná podstata zůstala zachována, ale aby nedocházelo k další zrychlené degradaci,“ řekl Lauro.

S očekávaným otevřením paláce počítá správa hradu i se zvýšenou návštěvností. Jen za červenec na hrad zamířilo 19.000 lidí, dá se předpokládat, že od konce srpna bude znovuotevřený palác hlavním tahákem v druhé polovině sezony. Hrad kvůli tomu již před prázdninami hledal posily pro provoz a průvodcovské služby.

Návštěvníci podle kastelána bez problémů dokážou v paláci odhalit, která vrstva je renesanční a která současná. Skleněné výplně a kovové schodiště podle kastelána vhodně doplňují původní zdivo. „Vrstvy by si neměly konkurovat, naopak by se měly vzájemně podporovat,“ uvedl Lauro.

O srpnových víkendech také noční prohlídky hradu. U příležitosti otevření paláce je správa hradu připravila pro návštěvníky od 23. do 29. srpna.

Kraj získal na rozsáhlou opravu 56 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu Evropské unie.

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář