Moderní architektura vrátila hradu patra, lidé do nich vejdou po 200 letech!

Moderní architektura vrátila hradu patra, lidé do nich vejdou po 200 letech! image not found

Hrad Helfštýn má díky moderní architektuře po 200 letech znovu jednotlivá patra a navíc i prosklenou střechu. Uvnitř přibyly kovové lávky, po nichž povede nová prohlídková trasa do míst, kam se celé generace návštěvníků podívat nikdy nemohly.
 
Renesanční palác byl poslední dva roky přístupný jen stavebním dělníkům a archeologům, kteří tam pracovali na záchranném výzkumu. Stavební firma budovu staticky zajistila, očistila zdivo, část paláce po 200 letech dostala i střechu. Uvnitř přibyly kovové lávky, po nichž povede nová prohlídková trasa do míst, kam se celé generace návštěvníků podívat nikdy nemohly. Lidé nejenže budou moci vystoupat do někdejších pater šlechtického sídla, ale čeká na ně například jedinečná vyhlídka do Moravské brány. Šikmé střechy musely nahradit téměř rovné plochy, krytinu zvanou bobrovka zase pískované nebo čiré sklo. Podmínkou totiž bylo, že opravy nesmějí změnit současnou siluetu zříceniny středověkého hradu.

Letos poprvé po 40 letech se na hradě kvůli koronaviru neuskuteční na hradě Helfštýně největší mezinárodní setkání mistrů kovářského řemesla Hefaiston. Příznivcům uměleckých kovářů i tradičním návštěvníkům populární památky však správci hradu tuto ztrátu vynahradí jinak. Na konci srpna je poprvé pustí do zrekonstruovaných prostor bývalého renesančního paláce, který se zastřešením získal i zcela nový rozměr využití.

„Z pozice historika umění vnímám výsledek jako projekt minimálně středoevropského významu. Jednak zachránil renesanční torzo, ale také přinesl velice kvalitní minimalistickou architekturu. S ní přibyla řada nových užitných funkcí, úžasných pohledů a vnímání úplně jiných perspektiv. Dostaneme se tam, kam 200 let nikdo nechodil, ale také na vyhlídkovou plošinu, která nabízí úplně nejlepší výhled do údolí Moravské brány,“ řekl kastelán hradu Jan Lauro.

Do opraveného paláce se lidé poprvé podívají v sobotu 22. srpna. V nově otevřených prostorách se mimo jiné budou zhruba týden konat noční prohlídky. Podle zájmu veřejnosti a správce, jímž je Muzeum Komenského v Přerově, se z nich možná stane stálá atrakce.

(idnes.cz)

 

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář