Až 1/3 zmrzlin nevyhověla...
Až třetina zmrzlin nesplňuje hygienické limity.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SPZI) se teď přes léto zaměřuje také na kontroly kopečkové a točené zmrzliny nebo ledů do nápojů. Kontroly probíhaly zejména v cukrárnách a dalších provozovnách společného stravování.
Inspekce zjistila, že velká část provozovatelů nedodržuje předepsané výrobní postupy ani limity pro přítomnost bakterií.
„Doposud inspektoři vyhodnotili 64 vzorků točených a kopečkových zmrzlin, z nichž 19 nesplnilo hygienické limity,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Laboratorní rozbory v těchto případech odhalily nadlimitní počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae.
O něco hůř skončily vzorky ledů do nápojů. Z jednadvaceti vzorků devět (cca 43 procent) nesplnilo zdravotní nebo hygienické limity. „Mezi sledované parametry náležel výskyt bakterií Escherichia coli, Clostridium perfringens, enterokoků, koliformních bakterií a bakteriálních kolonií,“ komentoval Kopřiva.
Kontroly tak ukazují, že mnoho provozovatelů stále hrubě podceňuje rizika spojená s nedodržením hygienických postupů. Provozovatelům, u kterých došlo k pochybení, byla nařízena sanitace a následné provedení mikrobiologického rozboru akreditovanou laboratoří.
Komentáře (0)
K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!
Přidat komentář