Cestujete? Co by nemělo chybět v cestovní lékárničce?

Cestujete? Co by nemělo chybět v cestovní lékárničce? image not found

Teď v létě jezdíme nejen na dovolenou, ale také na výlety do přírody. Vždy bychom ale měli pamatovat na to, abychom měli s sebou malou lékárničku.

A co by vastně v takové lékárničce mělo být? Určitě přípravky, když se spálíme od slunce nebo když jsme poštípaní od komárů. Léto je ale také sezónou střevních infekcí, a tak neuškodí mít i něco na trávení.

Podle odborníků je léto rájem pro bakteriální onemocnění jako je například salmonelóza nebo kampylobakterióza, kterou můžeme chytit ze špatně zpracovaného drůbežího masa, ale také ve špatné vodě v rybníku. S tímto onemocnění se pak v létě potýká několik tisíc lidí. Pěknou neplechu dokáže nadělat i obyčejné komáří štípnutí, kdy zejména děti pupínek rozškrábou a do rána se tak dostanou nečistoty. Všemu ale lze předcházet a pomůže i dobře zásobená lékárnička.

Pokud trpíte alergií, jistě musíte mít s sebou přípravek  proti pálení očí, rýmě, kýchání nebo vyrážce, což jsou obvyklé projevy alergie

Jestli vy nebo vaše dítě trpíte anafylaktickou reakcí, jakožto těžký projev alergie např. na hmyzí bodnutí nebo složku potravin spojenou s dýchacími obtížemi, jistě máte u sebe adrenalin v předplněném injekčním peru EpiPen, který se aplikuje do svalu na zevní straně stehna. Po bodnutí hmyzem jsou určitě vhodné gely, které v sobě mají chladivou složku ulevující od svědění. Vhodné jsou i tea tree oleje. Pokud pupínek rozškrábete určitě je na místě ránu vydezinfikovat. Pro děti jsou vhodné přípravky na bázi jódu bez obsahu alkoholu.
Na cestách dokáže potrápit i průjem. K tomu může přispět špatné jídlo, voda či nedostatečná hygiena. Zažívací potíže mohou mít mnoho spouštěčů. Proto je vhodné mít po ruce léky proti průjmu, klidně i staré a osvědčené živočišné uhlí. Špatně neuděláte ani probiotiky.

Samozřejmostí by měla být i dezinfekce, kdykoliv se stane vám či vašim dětem lehký úraz či máme škrábance, je důležité vše řádně vydezinfikovat. A vhodné je to také po vytažení klíštěte. Pro děti je vhodná ta, která nepálí, na bázi jódu.

V lékárničce by také neměly chybět jednoduché obinadlo, pinzeta, nůžky i třeba oční kapky. Ani v létě se mnozí nevyhnou takzvané letní angíně, proto určitě přibalte i léky proti horečce.

Pokud už lékárničku máte a jen doplňujete, nezapomeňte si ohlídat datum trvanlivosti.

 

 

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář