Dávejte na sebe v tomto teplém počasí pozor!

Dávejte na sebe v tomto teplém počasí pozor! image not found

POZOR! Počasí v tomto týdnu bude extrémně zátěžové.

I nadále budou panovat vysoké teploty a můžou vnikat i bouřky z horka. Bouřky budou jen lokální, ale může spadnout až 35 mm srážek. Ochlazení se pak dočkáme až před víkendem, od pátku můžeme očekávat bouřky na vlnící se studené frontě.

Horké počasí i silné bouřky pak může negativně působit na lidský organismus. Můžeme být víc unavení a ospalí. To může snižovat pracovní výkonnost a koncentraci, což se může projevit i za volantem! Ani klimatizace, která je nastavená o více než 5 st. níž, než je venkovní teplota, nám moc neprospěje. Je to velká zátěž pro náš termoregulační systém a hrozí nachlazení. I ochlazení zmrzlinou či ledovým nápojem je nebezpečné, můžeme dostat angínu.

V těchto dnech je nebezpečný také extrémně nízký stav ozónu. Proto bychom přes poledne neměli vycházet ven bez opalovacího krému. Spálení hrozí už po 20 minutách na slunci. Zvýšená koncentrace přízemního ozónu může způsobit zhoršení rozptylových podmínek, z toho můžou pálit oči a astmatikům se může špatně dýchat. Můžou hrozit i zažívací obtíže, případně i salmonelóza, např. z masa či ze salátů s majonézou. Bouřky pak mohou mít negativní vliv na psychicky labilní osoby.

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář