Nemáte v mobilu některou z nebezpečných aplikací?

Nemáte v mobilu některou z nebezpečných aplikací? image not found

Mnoho z nás má v telefonu aplikace, o kterých jsme si předem nic nezjistili, než jsme si je stáhli. Podle odborníků je mnoho z nich nebezpečná a měli bychom je raději odinstalovat.

 

IT odborníci také doporučují, abychom si před stažením aplikace přečetli komentáře uživatelů a k tomu si ve vyhledávači prověřili, zda média nevydala o dané aplikaci nějakou negativní zprávu.

A které aplikace patří mezi ty nebezpečné?

- TikTok - aplikace shromažďuje mnoho uživatelských dat. To samo o sobě nemusí být škodlivé, měli bychom být ale hodně opatrní. Aplikace pro sociální média totiž má přístup k informacím, jako jsou vaše hardwarové ID, využití paměti, aplikace nainstalované v telefonu, vaše IP adresa nebo vaše naposledy používané přístupové body WiFi.

- Aplikace, které kradou vaše přihlašovací údaje pro Facebook - těch je bohužel mnoho, minimálně 25. IT odborníci spolupracovali s Googlem, aby je ze své nabídky odstranil. Pokud je ale ještě máte v telefonu, rychle je vymažte. Jedná se opravdu o dlouhý seznam aplikací jako Super Wallpapers Flashlight, Padenatef, Wallpaper Level, Contour Level Wallpaper, iPlayer & iWallpaper, Video Maker, Color Wallpapers, Pedometer, Powerful Flashlight, Super Bright Flashlight, Super Flashlight, Solitaire Game, Accurate Scanning of QR Code, Classic Card Game, Junk File Cleaning, Synthetic Z, File Manager, Composite Z, Screenshot Caputre, Daily Horoscope Wallpapers, Wuxia Reader, Plus Weather, Anime Live Wallpaper, iHealth Step Counter a Com.tqyapp.fiction.
 
- Facebook - Pro mnohé uživatele možná překvapivé, ale věřte ale, že Facebook porušuje soukromí téměř neustále, ale samotná společnost také shromažďuje data uživatelů, aby vytvořila profil pro inzerenty. Aplikace Facebooku umožňuje pořizovat fotografie a videa, nahrávat zvuk, přidávat a mazat kontakty, číst texty a kalendář a další. Aplikace také neustále běží na pozadí a zasílá vám nepříjemná oznámení, která vyčerpávají vaši baterii a datové limity.
 
- Angry Birds - tato hra má špatnou pověst od chvíle, kdy bývalý agent Edward Snowden vynesl tajné informace, včetně těch o této populární hře. Reklamní platforma skrytá v kódu hry umožnila společnosti zacílit reklamy na její uživatele a tato data byla zcela viditelná. To znamenalo, že citlivá data, jako jsou telefonní čísla, seznamy hovorů, poloha, politické informace a dokonce i informace o sexuální orientaci uživatelů, byla veřejná a dostupná vládním agenturám i mimo ně.

 

Nedůvěryhodných aplikací je ale opravdu hodně. Do svého dlouhého seznamu vepsali IT odborníci řadu dalších nebezpečných informací. Z mobilu byste tedy měli vymazat ještě minimálně aplikace jako IPVanish VPN, Memory Cleaner, 4 GB RAM Memory Booster, CamScanner nebo třeba Randonautica.

(olomouckadrbna.cz)

 

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář