Jakou podobu bude mít vodní dílo Skalička?

Jakou podobu bude mít vodní dílo Skalička? image not found

Aby byla oblast okolo Hranic chráněná před povodněmi, mělo by se začít stavět vodní dílo Skalička.

Stále se ale neví, jak bude toto dílo vypadat, zda to bude klasická přehrada či suchý poldr.

Ve čtvrtek 9. července se na zámku v Hranicích sešli zástupci města Hranice - starosta Jiří Kudláček, místostarostové Vladimír Juračka a Daniel Vitonský, tajemník MěÚ Hranice Vladimír Vyplelík a pracovníci územního plánování MěÚ Hranice se starosty dalších dotčených obcí (Skalička, Zámrsky, Teplice nad Bečvou, Milotice, Hustopeče n. Bečvou, Špičky, Černotín, Ústí a Kelč) a s vedoucí Správy Zbrašovských aragonitových jeskyní Barborou Šimečkovou.

Stavba byla zpočátku připravována jako suchý poldr, v posledních letech se však začalo uvažovat o trvale zatopené víceúčelové vodní nádrži. V současné době se provádí geologický průzkum, na jehož základě bude následně vyhodnocena takzvaná multikriteriální analýza pro výběr vhodné varianty (průtočná nádrž, průtočný poldr, boční nádrž, boční poldr, boční poldr s ovladatelným ná-tokem, nulová varianta). Vybraná varianta by poté měla projít procesem EIA.

Vodní dílo je navrhováno na hranici krasové oblasti, která má specifické hydraulické parametry. Trvale zadržená voda ve vodní nádrži představuje z hydrogeologického hlediska riziko poškození zdrojů minerálních a proplyněných vod. Výběr lokality Skalička je proto z geologického i hydrogeologického hlediska mimořádně problematický. Hrozí nevratné negativní dopady na životní prostředí a ekonomiku regionu, mezi které patří zejména likvidace teplické kyselky a s tím spojený zánik lázní, poškození Hranické propasti a Zbrašovských aragonitových jeskyní.

Přítomní se dohodli, že budou uplatňovat společný postup a zmocnili starostu města Hranic, aby svolal jednání starostů dotčených obcí s Povodím Moravy, Ministerstvem zemědělství, Krajským úřadem Olomouckého kraje, Agenturou ochrany přírody a krajiny České republiky, Ministerstvem zdravotnictví, Správou jeskyní ČR, Správou Zbrašovských aragonitových jeskyní Hranice a Českou geologickou službou, na kterém budou poskytnuty aktuální informace o přípravě Vodního díla Skalička.

 

(mesto-hranice.cz, foto: skalicka.pmo.cz)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář