Ženy opět naletěly podvodníkům!

Ženy opět naletěly podvodníkům! image not found

Minulý týden se na policii obrátily dvě ženy které na internetu naletěly neznámým mužům, kteří z nich vylákali velké peníze...

První dáma (47) se seznámila s mužem na internetové seznamce v říjnu 2019. Do července letošního roku si se ženou dopisoval a za tu dobu z ní vylákal 1 200 000 Kč. Ženě napsal, že jí poslal balíček se zlatem v hodnotě 24 milionů Kč, který cestou zadrželi celníci, a požádal ji, aby zaslala několik tisíc EUR za proclení zásilky, pojištění a další poplatky. Žena postupně platila. Utratila nejen všechny své uspořené peníze, ale na většinu plateb si vzala úvěr. Pachateli hrozí trest odnětí svobody na 2 až 8 let. 
 
Druhá žena (40) se s podvodníkem seznámila v červnu 2020 na sociální síti. Vydával se za Čechoameričana, který žije v Praze. Ženě namluvil, že pracuje jako lékař na americké vojenské základně v Sýrii. Druhý den po seznámení ženu poprosil o 1 500 liber, aby mohl synovi koupit notebook. Doplnil, že podle pravidel na základně nemůže disponovat se svým bankovním účtem. Samozřejmě slíbil, že peníze co nejdříve vrátí. Žena souhlasila a peníze muži poslala. Za týden se muž ozval znovu a požádal svou novou známou, aby kontaktovala jeho nadřízeného, přímo generála, kvůli udělení dovolené, aby mohl za ženou přijet. Tento „generál“ ženě e-mailem odpověděl, že dovolenou schválí, ale je nutné uhradit výdaje za téměř 16 tisíc dolarů. Žena i tuto částku zaplatila. Pak ale přišla žádost o zaplacení dalších poplatků, proto si vyřídila úvěr ve výši 500 tisíc Kč. Zástupce finanční společnosti poskytující úvěr se ženě ozval a varoval ji před možným podvodným jednáním. Žena nakonec peníze do zahraničí neposlala, úvěr vrátila a věc oznámila na Policii ČR. Podvodník přesto z ženy za jeden měsíc vymámil přes 400 tisíc Kč. Muži hrozí trest odnětí svobody na 1 až 5 let.
 
Abyste se nestali obětí seznamovacího podvodu, policie radí dodržovat následující rady:
  • dobře zvažte, zdali přijmete nabízené přátelství od neznámého člověka na internetu
  • dávejte si pozor na sliby týkajícího se vážného vztahu, zejména s osobou ze zahraničí
  • protistrana dokáže velmi citlivě působit zejména na osamělé osoby, milá slova, komplimenty, lichotky
  • pachatelé jsou schovaní za identitou vzdělaného člověka např. lékaře, architekta, vojáka, různé specialisty…
  • bývají rozvedení nebo vdovci a touží po vážném a harmonickém vztahu
  • předstírají intenzivní zájem o vaše soukromí, vědí, co osamělá žena potřebuje
  • své oběti zpracovávají sladkými slůvky několik týdnů i měsíců
  • po určité době přichází se svými požadavky a to formou finanční pomoci např. na proclení cenného balíčku, na lékařské ošetření, pomoc po okradení, investice do podnikání….

DŮLEŽITÉ!

  • neposílejte peníze nikomu, koho znáte pouze z virtuálního prostředí a nemůžete si ověřit jeho identitu, tito pachatelé vystupují pod falešnými profily a jejich jediným cílem je vylákat z vás nezanedbatelné finanční prostředky
  • nesdílejte s nikým vaše intimní fotografie, mohou být později použity k vydírání

 

(pčr)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář