Senioři, pozor na podvodíky!

Senioři, pozor na podvodíky! image not found

Podvodníci nespí ani o prázdninách, policie i v tomto období eviduje případy, kdy se podvodníci snaží vetřít do přízně zejména seniorů.

Ti patří k vysoce ohrožené skupině obyvatel, protože jsou fyzicky i psychicky indisponováni nejen z důvodu vyššího věku. Jsou také hodně důvěřiví a ochotni pomoci druhým. Taktiky podvodníků jsou stále dokonalejší a promyšlenější.
Jakmile se pachatelé pomocí nejrůznějších legend dostanou do bezpečí domova své oběti, už nic jim nezabrání okrást ji o velké finanční částky a mnohdy i o celoživotní
úspory.

Osvědčené záminky jsou stále stejné

- Přeplatky – za vodu, elektřinu, plyn či nájem.
- Sociální pracovnice – přijdou k vám do bytu nabídnout např. slevu na důchod a pod záminkou rozměnění peněz dokážou odvést pozornost a odcizit vaše finance.
- „VNUK“ – zavolá údajný vnuk a potřebuje půjčit vyšší obnos peněz (na advokáta, náhradní díly, dopravní nehoda) a posílá pro ně kamaráda.
- Opravář – záminka provádění výměny měřičů na radiátorech, pachatel vyinkasuje zálohu, mnohdy ještě odcizí další finance, poté už se neozve.

A jak se správně zachovat, když už se přece jen dostanete do kontaktu s údajným opravářem, sociálními pracovnicemi nebo povedeným vnukem?
- Nevpouštějte do bytu ani domu žádné cizí osoby. Ať už se vydávají za zástupce firem, pečovatelky či opraváře, i kdyby tvrdili, že znají vaše rodinné příslušníky. Buďte sobečtí i v případech, kdy vás někdo požádá o vodu či použití toalety. Na podvodníky neplatí slušnost, zavřete před nimi dveře a ještě lépe je ani neotvírejteFirm.
- Nikdy nepředávejte žádné peníze cizím osobám, přestože tvrdí, že je posílají vaši blízcí.
- Peníze patří do banky, velké finanční obnosy nenechávejte doma.
- Když vám podvodník zavolá, řekněte mu, že nemáte čas, hovor ukončete a informujte o všem policisty na lince 158.

S dodržením těchto jednoduchých pravidel se dá každá taková situace zvládnout bez újmy. Pokud se však i přesto něco stane, je nutné dále jednat.
- Oznamte ihned událost na lince 158.
- Sdělte vaše jméno a telefonní číslo, vaši přesnou adresu a popište, co se stalo.
- Zapamatujte si co nejvíce detailů o pachateli.
- Před příjezdem policie neuklízejte, mohli byste znehodnotit stopy.

(pčr)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář