Zajímavé bydlení - Fara Drahotuše

Zajímavé bydlení - Fara Drahotuše image not found

V minulém dílu našeho miniseriálu o zajímavém bydlení jsme vás zavedli na hranickou faru. Dnes se posuneme dál a podíváme se na faru do Drahotuš. Otec Radomír byl sdílnější a rozpovídal se o tom, jak se mu líbí bydlet na faře a také o svých koníčcích či o tom, co si myslí o koronaviru...
 
1. Jak dlouho jste knězem? Kde bylo Vaše předchozí bydliště jako kněze a odkud pocházíte?
Knězem jsem 24 let. Začátek mého působení byl na zábřežsku; především v Klášterci a ve Štítech. Kratičkou dobu jsem byl v Nové Hradečné a měl na starost (aktuálně vyplavenou) Oskavu a město Libina. V Drahotuších jsem již patnáctým rokem.Pocházím z vesnice. Ti, kteří jedou z Kroměříže do Věžek (Floria), tak o 4km dále jsou mé Počenice :-)
 
2. Jistě jste si vytvořil vztah nejen k věřícím, ale i k městu a také k faře. Jak se Vám tam bydlí?
Pokud se týče bydlení na faře, tak je třeba počítat s jistou skromností. Především vzhledem k tomu, že prioritou kněze není kvalita bydlení, ale spíše snaha o kvalitní působení - výrazně mimo objekt fary..Navzdory mnoha snahám je většina far budovami velmi starými a vlhkými. A přestože mám v Drahotuších ústřední topení, nemusím zvlhčovat vzduch a balit potraviny do igelitu :-)
 
3. Co Vy sám rád děláte, jaké máte koníčky a zájmy?
Jelikož mám dobrý vztah k přírodě a miluji spaní "pod širákem", nemám problém přespat na kterékoliv faře (vždy jsem jich měl na starost několik) - když bylo třeba. 
Dokud mi to dovolí zdraví, tak sportuji - stolní tenis, tenis (už jen soft), ale jedničkou jsou pro mne v zimě běžky, jinak kolo, (s ohledem na mou výšku kupodivu) volejbal a VH turistika včetně ferrat. Nebráním se žádnému "nenásilnému" sportu - tam jsem v ohrožení.
Jelikož jsem z vesnice, tak jsem zvyklý si leccos udělat sám, původně strojař, ale jinak skoro Ferda Mravenec. A co nezvládnu sám - tak mám dost přátel kolem.
Ve velkém městě bych měl asi trochu problém, ale tady mám přírodu na dosah i dohled. 
 
4. Jak jste zvládl dobu koronavirovou?
Doba koronavirová byl velký problém. Život kněze jsou totiž především kontakty s lidmi individuálně a hromadně. Jinak to téměř není ono. Musel jsem se naučit dělat videonáboženství přes YouTube a hlavně přijmout fakt, že VŠE co Bůh dopustí je k dobru a spáse člověka, který to přijme. Myslí, že teď už to nejen já, ale i hodně lidí vnímá, že jakési  "vykolejení" je příležitostí, kterých většinou zas tak moc není. 
 
5. Víte něco z historie fary?
Pokud se týče fary, tak je budovou starou více než 250 let a je i dosti velká, Původně není stavěna pro jednoho kněze. Bydlel zde i výpomocný duchovní - obvykle kaplan, kuchařka, hospodář, katecheta. Měla hospodářské objekty, zvířectvo a značné polnosti. Mnohé z toho bylo za komunistů vyvlastněno a pak i téměř 20 let zde byla ustájeno část zvířectva z JZD. Se vším co k tomu patří (hnůj, pachy, ruch aj.). Část obytného objektu musela být dána k dispozici pro bydlení i pro nějakou rodinu. Jinak až na pár vloupání (dvě byla i v počátcích mého působení) se zde nic zvláštního nestalo. Nic se tu nezjevuje, nestraší a zatím ani nepadá. Myslí, že tento objekt tu vydrží mnohem déle než já.

 

Děkuji otci Radomírovi za jeho sdílnost a za čas, který mi věnoval.

 

 

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář