Zajímavé bydlení - renesanční domy na podloubí

Zajímavé bydlení - renesanční domy na podloubí image not found

Přinášíme vám dnes další díl našeho miniseriálu o zajímavém bydlení. Minulý týden jsme vám přiblížili moderní dům, který se staví z přepravních kontejnerů. Dnes se podíváme do starobylého domu na podloubí z období renesance. Představí nám jej jeho nájemnice, paní Marie Jemelková, vedoucí hranické knihovny.

 

Jak dlouho bydlíte v bytě nad podloubím a víte něco o jeho historii?

Bydlím v nájemním bytě jednoho z historických domů pod horním podloubím již několik let. Dům postavený v 16. století ještě dnes nese ve svých interiérech ducha své doby, částečný renesanční mazhauzový interiér, různá klenutí, renesanční kvelb a portál.
První doložitelnou majitelkou domu byla Barbora Streyčková, která v roce 1577 již nežije, a dům je prodán a s léty střídá majitele. V roce 1704 kupuje dům Fridrich Kořínek a provozuje v něm se svým synem mydlářskou živnost. Dům se v rodině dědí až je v roce 1884 prodán dalšímu majiteli Adolfu Singrovi. V rodině Singrů zůstává dům po celou dobu první republiky. Paní Regina Singrová v něm měla obchod se střižním zbožím. Po roce 1945 dům patřil již městu, sídlil v něm Podnik bytového hospodářství. V 50. letech 20. století byl dům opraven a přestavěn a přes všechny stavební zásahy v té době si uchoval renesanční charakter, kterým se řadí k hodnotným objektům. Je součástí historického jádra města.

 

Z bytu úplně dýchá historie, vnímáte to nějak? Má nějaké výhody bydlet v takovém bytě, přímo na náměstí, nebo spíš nevýhody?

Mám ráda staré domy a v tomto se mi velmi dobře bydlí. Jeho majitelé se o dům skvěle starají. Silnější zdi a nová okna zaručují klid od venkovního ruchu, v zimě teplo a v létě příjemný chládek.

 

Co ráda děláte ve volném čase?

Ráda cestuji a často vyrážím za hranice města do širšího okolí, ale také se pak ráda vracím domů, do klidu domova, ke čtení a odpočinku. Zvlášť v dnešní době, kdy korovirová pandemie omezuje nás všechny ve volném pohybu venku a hlavně v cestování trávím svůj volný čas doma s knihami, stále se něco učím, baví mě křížovky nebo i cvičím, pouštím si gramodesky a oblíbenými skladbami. Při pěkném počasí vyrážím do okolí města na procházky.

Chodila jste do práce, i když byla knihovna zavřená? Chystáte pro čtenáře nějaké novinky?

Do zaměstnání jsem chodila po celou dobu uzavření naší knihovny pro veřejnost. Práce jsme měli docela dost. Stále se nakupovaly knihy a zpracovávaly, dělali jsme aktualizaci fondu ve skladu, pak i kompletní revizi knihovního fondu, kterou jsme úspěšně skončili den před povolením znovu otevřít knihovny. Takže jsme také stihli vše nachystat pro daný hygienicky bezpečný režim provozu a těšili se na čtenáře. Nyní je vše už vše v běžném provozu a zatím ještě s danými hygienickými opatřeními. Ale není to nijak náročné, i když budeme všichni rádi moci opět volně vydechnout kamkoli půjdeme.

 

Děkuji paní Jemelkové za ochotu, vstřícnost a čas, který věnovala našemu rozhovoru.

(foto: google.com)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář