Hlasování Olomouckého hejtmana v poslanecké sněmovně

Hlasování Olomouckého hejtmana v poslanecké sněmovně image not found

„Hejtman Okleštěk svým hlasováním ve sněmovně sebral Olomouckému kraji a jeho obcím peníze na rozvoj a investice,“ říkají Piráti a Starostové.

Hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk (za hnutí ANO 2011) a další poslanci dnes odmítli ve sněmovně podpořit senátní pozměňovací návrh, díky kterému by obce, města a kraje nepřišly kvůli vyplácení kompenzačního bonusu o peníze ze svých rozpočtů. Olomoucký kraj tak kvůli vládnímu návrhu přijde o 271 milionů korun, které mohl využít na investice. Obce se příští rok budou potýkat až s 25% výpadkem příjmů ze sdílených daní.   

„Jsme velice zklamáni přístupem pana hejtmana Oklešťka a dalších poslanců, kteří svým hlasováním sebrali Olomouckému kraji více než 270 milionů korun určených na jeho rozvoj. O to víc nás to mrzí, když si uvědomíme, jak moc se rozcházejí slova a činy současného vedení kraje, když pan hejtman všude neustále všechny ujišťuje, že dělá všechno pro kraj,“ říká olomoucký zastupitel a kandidát na hejtmana Josef Suchánek (STAN).

O kolik peněz konkrétně přijdou jednotlivé obce a města v Olomouckém kraji lze spočítat v online kalkulačce na webu Sdružení místních samospráv na tomto odkazu: bit.ly/2X1XgHb

Jen pro ilustraci Olomoucký kraj přijde o 271 milionů korun ze svého rozpočtu, město Olomouc přibližně o 93 milionů, Prostějov o 37 milionů, Přerov o 36 milionů, Šumperk o 22 milionů a Jeseník o 9 milionů korun.

"Jsem doslova zděšen, když vidím, jak hejtman Olomouckého kraje může hlasovat pro to, aby naše město, Hranice, přišlo o více jak 15 miliónů korun. Jedno malé zvednutí ruky pana hejtmana a jeho kolegů v Poslanecké sněmovně nás bude nyní stát pravděpodobně opravy chodníků, které jsou v našem městě v havarijním stavu. Například jen pro představu, tak rekonstrukce městského hřbitova stojí cca 19 mil. Kč, máme to jako město škrtnout, když už tato akce běží a ke všemu tu opravu hřbitov potřebuje? Nebo tu máme modernizaci ZŠ Struhlovsko za 12,5 mil. Kč, to máme teď tuto akci zastavit, protože poslanci nám 15 mil. Kč jedním hlasováním sebrali? To asi ne, jenže my, Hranice, peníze netiskneme. Vláda tímto svým návrhem donutila obce, aby řešily její problémy." říká Michal Ondra (kandidát do krajského zastupitelstva za STAN).

„Peníze, které vláda takto sebrala obcím a krajům, mohly být právě formou investic využity na pomoc lokální ekonomice. To by občanům pomohlo úplně nejvíc,“ říká Zdeňka Dvořáková Kocourková (Piráti). 

„Nemáme nic proti kompenzačnímu bonusu, který má pomoct živnostníkům a podnikatelům. Premiér a ministerstvo financí by však mělo splnit své sliby a vyplácet jej ze státního rozpočtu a ne brát peníze samosprávám, které mnohdy s penězi nakládají výrazně efektivněji než stát,“ říká předseda krajských zastupitelů Radim Sršeň (STAN).

Většina hejtmanů z ostatních krajů přitom s vládním návrhem také nesouhlasí. Nejedná se o první případ, kdy hejtman Okleštěk a celá olomoucká krajská vládnoucí koalice postupovala proti finančním zájmům kraje. Na únorovém zastupitelstvu odmítla podpořit zákonodárnou iniciativu o rozpočtovém určení daní, kterou by Olomoucký kraj získal do svého rozpočtu téměř 390 milionů korun navíc na údržbu silnic 2. a 3. třídy a na další investice. 

Vládní návrh ještě musí podepsat prezident republiky.

Tisková zpráva Pirátů a STAN

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář