Bílá sobota

Bílá sobota image not found

Bílá sobota, které se rovněž přezdívá Svatá nebo Světelná, je dnem ticha a rozjímání a předznamenává Zmrtvýchvstání Páně.

 

V tento den se vracejí zvony z Říma, aby se večer mohly slavnostně rozeznít při Velikonoční vigilii. Při této slavnosti se také křtí dospělí novokřtěnci. Jejich bílá roucha jsou znakem čistoty, od toho Bílá sobota.

Ježíš na Bílou sobotu ležel ve skalním hrobě zavinutý v plátně a vchod do hrobu byl zavalen kamenem. V noci ze soboty na neděli byl ale kámen odvalený a Ježíš v hrobě neležel. Vstal z mrtvých.

Na Bílou sobotu se nekonají žádné mše ani bohoslužby, je to dnem smutku. Věřící mohou rozjímat u symbolického Ježíšova hrobu, který bývá v každém kostele.

 

Podle lidových tradic se děvčata chodila ještě před prvními ranními slunečními paprsky opláchnout vodou z potoka, aby jim nenaskákaly pihy. Vymetaly domy novými košťaty a někde se i bílilo, aby bylo všude čisto a čistota se domu držela po celý rok.
V sobotu se také pečou beránci či mazance a chlapci pletou pomlázky.
Dříve se lidé snažili, aby byl tento den opravdu slavnostní. Kromě úklidu se nosilo i nové nebo sváteční oblečení.

Než zapadne slunce, platí půst. Po západu slunce už se zase mohlo jíst maso a krájí se beránek.

Někteří hospodáři třásli ovocnými stromy v sadech, což mělo přinést dobrou úrodu. Také se z domů odnášela polínka k ohňům na noční vigilie, která se poté vracela žhavá do stavení a zapaloval se s nimi oheň v kamnech.

 

(zdroj: ceskevelikonoce.cz)

 

Komentáře (2)

  • spedgelve

    Sunday, February 18, 2024

    God bless you and thank you for sharing your gift <a href=http://priligy.mom>priligy united states</a> you have a heart condition you have liver problems you have kidney problems you are about to have an operation including dental surgery or emergency treatment you are suffering from several episodes of vomiting or diarrhea you are treated for hyperkalemia too much potassium in the blood you are already taking a diuretic a medicine to increase the amount of urine you produce

  • HorseGone

    Monday, March 4, 2024

    <a href=http://cialiss.boats>buy generic cialis online safely</a> 41 By contrast, 49 percent of beneficiaries living in urban areas had coverage for the full year

Přidat komentář