Velký pátek, den smutku!

Velký pátek, den smutku! image not found

Velký pátek je už 4. rok tento den státním svátkem, byl uznán v roce 2016!

Dnes si připomínáme ukřižování Ježíše Krista a jeho cestu na Golgotu. Sem si musel sám donést kříž, ale ještě před tím byl bičován. Odsouzen k ukřižování byl Pilátem Pontským, který byl římským prefektem.

Dnes si mnoho věřících připomíná cestu Ježíše Krista. Křížová cesta má 14 zastavení, která připomínají jednotlivé události během nesení kříže. Na konci své cesty byl Jěžíš ukřižován – přibit hřeby a přivázán provazy ke kříži. Po smrti byl uložen do hrobu. Z kříže sundali Ježíše jeho blízcí, zavinuli jej do plátna a vložili do skalního hrobu. Hrobku poté zavalili kamenem.

 

Oltáře v kostelích jsou zbaveny veškeré výzdoby – křížů, svící i pokrývek. Konají se bohoslužby, které mají tři části. V té první se čtou tzv. pašije, které vyprávějí o utrpení Ježíše Krista. Poté dochází k uctívání kříže, před nímž věřící postupně poklekají nebo jej líbají a nakonec probíhá svaté přijímání eucharistie. Bohoslužby probíhají od tří hodiny odpoledne, protože to je dle historických pramenů čas, kdy byl Ježíš ukřižován. Na Velký pátek se rovněž drží půst, nemělo by se tedy jíst žádné maso.

V tento den se nesmělo nijak pracovat se zemí - orat, kypřit půdu nebo ji okopávat, nic půjčovat, aby půjčenou věc neomámily magické síly vystupující tento den na povrch a nesmělo se ani prát aby se nepralo v Ježíšově krvi.

Podle pověr je Velký den dnem ďábla, čarodějnic a různých magických sil, které se derou na povrch.

Pokud se však budete bedlivě dívat kolem sebe, mohli byste narazit na poklad. V době, kdy byl Ježíš ukřižován (tedy kolem třetí hodiny odpolední), se začínají otevírat skryté poklady. Poklady jsou však jen pro čisté duše. Podle pověstí se stávalo, že kvůli nim matky přicházely o své děti, když se snažily z jeskyní poklad vynosit a pukliny se mezitím zavřely s dítětem uvnitř.

(zdroj: ceskevelikonoce.cz)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář