Proběhla Hodina Země!

Proběhla Hodina Země! image not found

Letošní Hodina Země proběhla i přes velmi těžkou situaci. Naše město se bohužel nezapojilo a to je veliká škoda!

Co to hodina Země vlastně je? Jedná se o mezinárodní akce, kterou pořádá Světový fond na ochranu přírody (WWF). První ročník se konal v roce 2007 v Sydney v Austrálii a jejím cílem bylo upozornit na změnu klimatu. Na hodinu tehdy zhasla světla na slavné budově australské opery, do kampaně se zapojily více než 2 miliony lidí. Během let se tato úspěšná akce rozšířila do celého světa a koná se vždy poslední sobotu v měsíci březnu. Od roku 2010 se koná i v České republice.

Celkem devatenáct z dvaceti nejteplejších roků za posledních 150 let bylo zaznamenáno od roku 2000. Rychlost růstu teplot se navíc v posledních letech zvyšuje.Významným dopadem klimatický změn je nedostatek vody. Sucho se stává velikým problémem. Změna klimatu se dotkne nás všech a k odvrácení jejich nejhorších dopadů musíme svým dílem přispět všichni. Alespoň symbolicky to můžeme udělat právě na Hodinu Země, kdy na šedesát minut zhasneme byty, domy, památky a firmy.

Loni se lidé začali o klima mnohem více než v minulých letech. Studenti dokonce zorganizovali několik globálních stávek, které se konaly i na řadě míst v ČR. Cílem bylo přimět politiky k důslednějšímu snižování emisí.  V prosinci 2019 představila Evropská komise Zelenou dohodu pro Evropu. Jejím cílem je, aby se Evropa stala do roku 2050 prvním klimaticky neutrálním kontinentem. Měla by zajistit přechod na udržitelnější, ekologičtější hospodářství.

Do loňské Hodiny Země 2019 se zapojilo 165 obcí! Leto se zapojilo jen 124 obcí, ve kterých zhaslo veřejné osvětlení nebo různé domintanty, dále přes 60 firem a dalších organizací. Jsme velmi rádi za 3500 jednotlivců, kteří se zapojili!

Můžete se zapojit i vy, je to jednoduché! Podívejte se na stránky https://www.veronica.cz/hodinazeme/

(zdroj: veronica.cz)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář