Stavba na Bečvě už začala!

Stavba na Bečvě už začala! image not found

Povodí Moravy, s. p. zahájilo v březnu rekonstrukci jezu v Hranicích. Vrámci úprav dojde k rozšíření jezu o 50 %, to povede k lepší protipovodňové ochraně.

Stavební práce budou spočívat především v rozšíření jezu o jedno jezové pole a rozšíření koryta nad i po jezem. Současně s tím vznikne na levém břehu téměř 150 m dlouhý rybí přechod. Ten usnadní migraci vodních živočichů. Přechod je navaržen na základě biologického průzkumu a při těchto parametrech konstrukce umožní migraci velmi širokému spektru vodních živočichů v řece Bečvě.

Dojde tak k dílčímu zlepšení protipovodňové ochrany podél koryta Bečvy v Hranicích, město bude chráněno až před padesátiletou vodou! Po vybudování vodního díla Skalička bude Pobečví chráněno i před většími povodněmi!

Zlepšení se projeví na úseku délky cca 700 m mezi jezem a silničním mostem, kde se také nachází zaústění Ludiny a Veličky. V jejich výustních tratích dochází v současnosti k rozlivu vody při vysokých stavech na Bečvě. Rozšíření jezu navíc vyřeší problematický odchod ledů v době jarního tání.

Rozsáhlá stavba si vyžádá dílčí uzavírky. Během výstavby bude přerušena silniční komunikace vedoucí po levobřežní hrázi a přes jez na pravý břeh. Ta však stejně není otevřena pro veřejný automobilový provoz. Přerušení tak omezí chodce a cyklisty. Náhradní trasa povede přes silniční most, který se nachází přibližně 800 m nad jezem.

Celkové předpokládané investiční náklady akce jsou 230 mil. Kč.

Původně měla stavba jezu začít již v roce 2018, při stavbě sousedících retenčních nádrží se ale ukázalo, že geologické podmínky pro založení stavby jsou složitější, než ukazovaly předběžné průzkumy. Povodí Moravy proto na základě odborných posudků požádalo o povolení k mimořádnému snížení hladiny vody na jezu ve větším rozsahu, než jaký předpokládaly původní termíny výstavby. Následné komplikace se získáním tohoto povolení zbrzdily přípravu stavby, protože pro soutěž na zhotovitele stavby potřebovalo Povodí Moravy znát přesné termíny snížení hladiny vody nad jezem.

 

Práce potrvají do konce roku 2021.

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář