Nemůžeme ven, ale můžeme si zvelebit zahradu!

Nemůžeme ven, ale můžeme si zvelebit zahradu! image not found

Omezení pohybu na veřejnosti je jistě dost nepříjemné! Pro ty, co mají zahradu to ale muže být  prospěšné, máte čas ji připravit na jaro!

Našli jsme pro vás pár tipů,jak můžete pomoci na vaší zahradě ptákům a nejenom jim. Možná hlavně sobě! (Navíc se nemusíte bát nákazy od zvířat, podle Státní veterinární správy se koronavirus šíří pouze z člověka na člověka.)

Voda je stejně důležitá, jako potrava a to nejen v létě, ale i v zimě! Ptáci musí denně pít a také se koupat a zbavovat peří nečistot. Ptákům významně pomůže, když jim připravíte pítko nebo koupátko. K tomu může posloužit zahradní jezírko či mělká miska s vodou. Dejte ji na vyvýšené místo, aby ptáci měli přehled o okolí a neútočila na ně například kočka. Okraje by ideálně měly být vroubkované, nebo hodně zešikmené, aby dokázal vylézt i hmyz. Nebo lze dát doprostřed několik kamenů

Potrava by se ptákům měla dávat od října do března, kdy ptáci mohou mít problém s hledáním potravy v přírodě. Na jaře to již není potřeba, ptáci si obstarají vhodnou potravu v přírodě.

Křoviny jsou důležité ke hnízdění i jako zdroj potravy díky bobulím. Vhodné jsou živé ploty z hlohyně, ptačího zobu, hlohu či pámelníku. Ptáci mohou zahnízdit i v břečťanu, který jim později díky svým bobulím poskytne také potravu. Kromě toho doporučujeme pěstovat rakytník, jeřáb, bez černý, aronii či trnku.

Pestrá květinová zahrada je pro vaši zahradu i pro zvířata v ní přátelská. Když bude vaše zahrada plná různých rostlinných druhů, významně tak zvýšíte šanci, že vás ptáci navštíví a možná u vás i zahnízdí. Díky pestré zahradě u vás ptáci snadno najdou dostatek vhodné potravy v podobě různých druhů hmyzu, housenek či semen.

Budky je ideální vyvěsit ideálně už během podzimu, ale pokud máte nějaké v zásobě, můžete je vyvěsit i teď. Právě v tomto období si dutinoví ptáci (sýkory, strakapoudi, špačci, lejsci a další) hledají vhodné místo k zahnízdění a pokud nenajdou přirozenou dutinu, budky přivítají. Pokud nemáte budku, stačí, když máte na zahradě staré stromy s dutinami, pro hnízdící ptáky je to poklad.

Zabezpečte okna proti nárazům ptáků, stále u nás každoročně stovky tisíc ptáků po nárazu do skel zahynou.  Jedna silueta dravce ale nic neřeší, ptáky nevyplaší. Důležité je zviditelnit nebezpečnou plochu hustým polepem, přičemž jednotlivé prvky budou maximálně 10 centimetrů od sebe. Pokud máte obavy ze zatemnění, doporučujeme UV samolepky a fólie, které jsou pro člověka téměř neviditelné, ale ptáci je vidí barevně.

(zdroj: birdlife.cz)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář